Ще бъде сформирана работна група за обследване на рисковите места

...
Ще бъде сформирана работна група за обследване на рисковите места
Коментари Харесай

Експерти настояват да се намали скоростта по главните булеварди в Пловдив

" Ще бъде образувана работна група за проучване на рисковите места по пътищата в област Пловдив. Експертите ще предложат инженерни усъвършенствания за унищожаване на риска от пътнотранспортни катастрофи ", заяви шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив старши комисар Георги Чергов. 

На форума, на който специалистите разискаха ограничения за възстановяване на пътнотранспортната конюнктура на територията на региона, е решено да се насочат оферти и претенции към община Пловдив и Агенция " Пътна инфраструктура " за създаване на инженерни уреди на всички основни булеварди на територията на града, които да способстват за понижаване на скоростта .

Експертите оферират също по този начин уголемение на видеонаблюдението в града и монтирането на камери, измерващи скоростта.

Старши комисар Георги Чергов посочи, че има няколко плана за разширение на видеонаблюдението, които са друг стадий на развиване. Работи се и за това от ден на ден жители да могат да алармират за снимани от тях нарушавания на други участници в придвижването през интернет платформа и въз основата на тези материали да се постановат наказания на причинителите, сподели шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив, представен от Българска телеграфна агенция. 

" Такава платформа има създадена и действа от осем месеца ", заяви доктор Кирил Драганов, член на Управителния съвет на Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП). Тази платформа е създадена от сдружението и посредством натискането на бутон " подай сигнал " жителите могат да подадат сигнал и да изпращат снимков материал, в който се обосновава нарушаването, след което ЕЦТП по създадена методология изпращат тези сигналите до способените органи.

Той посочи, че платформата дава доста положителни индикатори, досега са подадени над 300 сигнала, за Пловдив са 26, а като резултат има съвсем 100 % подадени сигнали към институциите, наложени са санкции, наказания и даже фишове , като множеството нарушавания са за неспазване на отдалеченост, превишена скорост и неспазване на пътни знаци.

Христо Радков от Българско обединяване на водачите заяви, че за предходната година водачите са заплатили над 90 % от наложените наказания за скорост на стойност общо 115 милиона лв.. В същото време ранените са 658 повече, жертвите са с шестима по-малко, а наказателните постановления са с сред 54 и 47 % повече.

От сдружението упорстват парите, събрани от санкциите, да се употребяват за възстановяване на пътищата в страната.

На 13 май през нощта двама младежи - Теодора Николова на 20 и 21-годишният Кристиян Екмекчиян, починаха при тежка злополука в Пловдив, станала на бул. " Руски ", наоколо до кръстовището с бул. " 6-ти септември ". Джип " Рейндж Ровър ", който идвал с висока скорост от Централна гара, навлязъл по велоалеята сред двете ленти и се блъснал поредно в няколко чинара. След удара колата се разцепила на две - предната част се врязала в едно от дърветата, а задната изхвръкнала на пътното платно. При случая тежко пострадаха и двама 22-годишни момче и момиче, пътували на задната седалка. 

Превозното средство е управлявано Екмекчиян, чиято проба не сподели съществуване на алкохол в кръвта. В развой на правене е друго проучване, което би трябвало да даде отговор дали в кръвта на водача има следи от наркотични субстанции, както и автотехническа експертиза - за определяне на аргументите за произшествието и скоростта на придвижване на автомобила . Очевидци обаче показаха, че преди случая, джипът е " летял " с висока скорост. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР