Не случайно Букурещ е наричан малкия Париж. Макар че като

...
Не случайно Букурещ е наричан малкия Париж. Макар че като
Коментари Харесай

Да се потопиш в коледния чар на малкия Париж, само на 60 км от Русе

Не инцидентно Букурещ е именуван " дребния Париж ". Макар че като се замисля, по население и космополитност не е напълно дребен вид на френската столица. Като добавиш и безумния трафик, който французите въпреки всичко са съумели по-умело да овладеят с помощта на добре проведения им публичен превоз, Букурещ си е напълно като западните съвременни и развити градове.
Източник: Димитър Марков
Но не това ми беше мисълта. Българите, изключително тези, които живеят в Северна Централна и Източна България посещават най-малко един път годишно румънската столица и поради най-голямото летище в района. Докато румънците не завършат новата автомагистрала, която да заобикаля прекосяването през целия град Букурещ от летище Отопени, пътуващите най-малко съумяват да се насладят на празничната декорация в него през декември.
Източник: Димитър Марков
А тя е в действителност вълшебна и друга всяка година. Чувала съм че, при започване на Новата година, общината я подарява на някое от прилежащите кметства и незабавно по-късно се залавя с избора за нова, още по-пищна, за идната година.
Източник: Димитър Марков
В случай, че остане време за преминаващите през Букурещ да посетят и един от огромните коледни базари в " дребния Париж ", е, тогава е същинската приятност за сетивата!
Реклама
Коледата е за традициите Коледния базар несъмнено се е трансформирал в една съвременна традиция в Румъния. Особено след присъединението на страната в Европейския съюз, придобива все по-съвременен жанр и повече наподобява на този в Брюксел, Виена и Париж. За 16-та поредна година, Коледните базари са разпръснати в целия град, множеството са дадени на концесия за организирането, само че най-внушителен е този, който Общината инициира и построява пред постройката на Двореца на Чаушеску (към момента приютяващ двете най-важни институции в страната - на Парламента и на Министерски съвет).
Източник: Димитър Марков
Влизайки в Коледния базар, заемащ цялото голямо кръгово кръстовище пред Двореца, се потапяш в малко коледно градче с над 130 дребни къщички, от които лъхат аромати, светлинки и доста хубост. Занаятчии от всички райони на страната продават обичайни артикули като ръчно рисувани глобуси, глинени съдове, керамични камбани, плетени корони, обичайни носии, икони, предмети и декорации, издялани от дърво, и блестящи коледни украшения и аксесоари.
Източник: Димитър Марков
Но какво е базар без вкусна храна и греяно вино? И този, несъмнено, предлага кулинарни изкушения, в това число кифлички, и обичайните гевречета, пайове, торти, конфитюри, меденки и други румънски и интернационалните сладкиши, в особено подредени гастрономически зони. Аромат и усет, на обичайни локални специалитети и вино от защити мазета в страната, галят сетивата.
Източник: Димитър Марков
В средата е ситуирана 30-метрова украсена елха. Кметът на Букурещ разгласи пред медиите, че тя е измежду звездите на базара, който е " най-грандиозният " в Румъния. До нея се издига и най-високото Виенско колело на Балканите и тематично коледно влакче за дребни и огромни.
Източник: Димитър Марков Реклама
Коледният пазар разполага още с две обособени музикални зони, едната отдадена на коледни песни и румънски традиции, а другата- анимирана от миксове на DJ към интернационалните ритми на зимния сезон.
Източник: Димитър Марков
В дребна китна къщурка по средата се намира и работилничката на Дядо Коледа, където най-малките се потапят в царството на приказния дъртак. За всеки по нещо и по кварталите И въпреки всичко, не целият сексапил е събран в центъра на Букурещ. Различните квартали, които сходно на Париж се назовават браншове, също оферират чудесно комбиниране на занаятчийски произведения, обичайни сладкиши, греяно вино и доста занимания за децата.
Източник: Димитър Марков
Определено не е за пропускане коледният базар West Side в парка Drumul Taberei. Организиран от UNTOLD Univers в съдействие с кметството на бранш 6, този пазар предлага доста детски занимания, в това число ледена пързалка, въртележка и 33-метрово виенско колело. В къщата на Дядо Коледа децата се забавляват, дружно с елфите.
Източник: Димитър Марков
Не на последно място " Градът на Дядо Коледа " в IOR Park, носи със себе си вълнуващи креативен занимания за децата, а Дядо Коледа ги чака, с цел да споделят своите коледни стремежи. Приказният фон и присъщите за празниците ястия допълват празничната атмосфера.
Източник: Димитър Марков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР