Не се очертава сближаване между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС след последната

...
Не се очертава сближаване между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС след последната
Коментари Харесай

Лена тропна с краче, войната в НС продължава

Не се обрисува доближаване сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС след последната рецесия сред обединенията. Напротив, всеки твърдо държи на личните си позиции и никой не дава признаци да е податлив на отстъпки.

Миналата седмица сътрудниците се скараха за метода, по който да вземат общите си решения и да вършат назначения в изпълнителната власт и значимите държавни органи. Десните желаят кадровите назначения на новата власт да се вземат решение посредством общ механизъм от двете обединения, като даже заплашиха да изискат оставката на кабинета „ Денков-Габриел “. В отговор герберите настояха да влязат публично в коалиция с ПП-ДБ, с документално съглашение. Всяка от страните твърди, че другата не се преценява с нея.

В същото време, двете обединения, дружно с Движение за права и свободи, реализираха авансово единодушие по някои акценти на конституционната промяна. Това стана на друга среща, която се организира редом с чисто политическата, на която десните и герберите несполучливо си изясняваха връзките. За главния закон ще се търси поддръжката на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, защото за бърза смяна на Конституцията са нужни 180 депутатски гласа.

ДА СЛЕДВАМЕ СДЕЛКАТА

Промяна в тази обстановка не беше реализирана на днешната среща сред представители на двете политически сили в Народното събрание. След срещата членът на партийното управление на Политическа партия Лена Бориславова изясни, представена от „ Сега “, че казусът на десните са „ плаващите болшинства “ сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “, които се следят в Народното събрание напоследък.

Тя даде като образец, че тези обединения са приели плана на антикорупционен закон, препоръчан от герберите, и са отхвърлили плана на ПП-ДБ (за предлагането на ГЕРБ-СДС гласоподаваха и десните – бел.а.). Подобно държание, счита Бориславова, е нарушаване на правилата, на които е построено общото държавно управление.

„ България има потребност от постоянно държавно управление, само че то би трябвало да има зад тила си устойчиво парламентарно болшинство. В противоположен случай, то става един заслон, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи болшинства с присъединяване на „ Възраждане “ и Движение за права и свободи “, тропна с краче Бориславова.

Бориславова отхвърли опцията за подписване на съдружно съглашение с ГЕРБ-СДС, и настоя, че всичко, което е нужно, е механизъм, който да обезпечи спазването на уговорките, поети при основаването на кабинета. „ Тук няма нищо ново, нищо друго от това, което към този момент бяхме договорили с сътрудниците от ГЕРБ преди три седмици, тъй че аз се надявам да се върнем към този формат и това, което договорихме тогава “, сподели тя. А отхвърли от съдружно съглашение изясни с това, че сред двете обединения няма доверие.

ОБИДЕНИ ОТ НИВОТО НА СРЕЩАТ

Оказа се, че герберите са се обидили от наличието на Бориславова на срещата. Шефът на герберските депутати Десислава Атанасова изясни негодуващо пред медиите, че с сътрудниците й били мощно смутени, че Политическа партия и Демократична България не са пратили никого, който е в положение да взима решения и да носи политическа отговорност. Тя акцентира, че би трябвало да се организира лидерска среща и да се подпише съдружно съглашение.

Реклама

Атанасова отхвърли като спекулации изказванията на премиера Николай Денков, че всички назначения се съгласуват с ГЕРБ-СДС. „ Никой не ме е питал дали съм съгласна някой да заема поста шеф на организация, приходна администрация и така нататък “, недоволно сподели тя, като по този начин загатна за Румен Спецов, назначен наново за началник на Национална агенция за приходите от финансовия министър и съпредседател на Политическа партия Асен Василев.

Съпартиецът й Томислав Дончев натърти, че овластяването на ярки партийни фигури няма да докара до нищо – още един намек за присъединяване на Асен Василев в държавното управление. Когато обаче стана въпрос какво ще се прави, в случай че не се подпише съдружно съглашение, Дончев неразбираемо отвърна: „ Ще има мъчно битие и съгласно мен мъчно ще дава резултати, тъй като съществуването единствено по себе си няма смисъл. “ Накрая сподели, че лидерска среща ще има, само че първо съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков би трябвало да се върне от отмора.

КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ

Тази заран министър председателят Николай Денков повтори, че работи добре с представителя на герберите в кабинета Мария Габриел, и целият проблем е в Народното събрание, където би трябвало да се одобряват законодателните цели, по които се схванаха двете обединения. Той отхвърли недоволствата на Бойко Борисов и хората му, че са изолирани от назначенията във властта.

„ При подбора на министрите и на зам.-министрите, и при подготовката на управническата стратегия, ГЕРБ участваше на най-високо равнище, тъй че изказванията, че единствено ПП-ДБ взема решенията не са правилни. Всички назначени зам.-министри и министри са въз основата на диалози и с консенсус. Твърденията, че няма техни зам.-министри са, меко казано, пресилени “, твърдеше Денков пред публицисти, откакто взе участие в конференция на Съвета за стопански разбори в Софийския университет.

Той беше безапелационен, че по всички назначения се търси единодушие. „ Ако не беше подобен процесът, от дълго време да съм назначил всички зам.-министри и регионални шефове, тъй като химикалката е у мен “, уточни министър председателят. Денков увери, че няма потребност ПП-ДБ да го призове да си подаде оставката, и напомни, че през цялото време заявяваше, че в случай че промените не вървят, ще се отдръпна, както и огромна част от министрите.

НАСТОЙЧИВО ЗА КОАЛИЦИЯ

Още от сутринта герберите прокарваха по всички медии тезата си за потребността от съдружно съглашение, която им спусна Бойко Борисов предходната събота.

„ Още първоначално казахме на сътрудниците от Политическа партия и Демократична България, че това, което оферират няма да сработи. Ненапразно в демокрациите са измислени съдружните формули. Коалициите не се основават, тъй като някакви хора доста си харесват, а тъй като, когато се конструира парламентарно болшинство, би трябвало да се разпределят отговорностите “, съобщи сутринта зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов пред Нова ТВ.

„ Казахме на сътрудниците лакомията им за власт да не е толкоз явна, че и за тях няма да е потребно да преядат с власт, тъй като бързо ще стартират да вършат неточности и това ще си проличи. Ние виждаме само предпочитание за завземане на от ден на ден позиции и власт, без подготвеност “, остро сподели Митов.

В същия дух се изрече и съпартийката му Екатерина Захариева. „ Не одобряваме ултиматуми, само че сме подготвени да седнем и да работим по съдружно съглашение. Но дано да стартираме да назоваваме нещата с същинските им имена. Каквото и да приказваме, това си е коалиция “, посочи тя пред bTV. Захариева уточни, че двете обединения непрекъснато водят диалози между тях – даде за образец, че през днешния ден ще се беседва за конституционната промяна, а в петък по общите законопроекти, по които работят.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР