Не можем повече да си позволим да броим и отчитаме

...
Не можем повече да си позволим да броим и отчитаме
Коментари Харесай

Зарков: Не можем да си позволим да броим повече жертви на домашното насилие

Не можем повече да си позволим да броим и отчитаме жертвите на домашното принуждение. Това е комплициран проблем и се корени надълбоко в общото наличие на принуждение в нашето общество, в нашите домове. И изисква реакция, тъй че държавните органи да се координират и работят дружно “.

С тези думи министърът на правораздаването Крум Зарков откри Националната конференция на тематика „ Ролята на правната помощ в случаите на домашно принуждение и принуждение, учредено на пола “ в гр. Пловдив, проведена от Националното бюро за правна помощ (НБПП). Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването.

Участие в събитието взеха вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев, ръководителят на ВАдС Ивайло Дерменджиев, заместник-омбудсманът Елена Чернева, зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, зам.-областният шеф на Пловдив Даниела Николова, ръководителите на Административен съд–Пловдив Марияна Шотева, и на Районен съд–Пловдив Иван Калибацев, зам.-окръжниятпрокурор на Пловдив Анна Викова, зам.-районният прокурор на Пловдив Румяна Зайкова, юристи, магистрати и ромски посредници.

Министър Зарков изрази благодарността си към всички ангажирани в предварителната защита и оказване на помощ на потърпевшите от домашно принуждение. " Служителите на Министерство на вътрешните работи са на първа линия, когато се стигне до акта на принуждение. Те първи получават информация и се сблъскват с един от главните проблеми – усложнението на жертвата да показа и да потърси поддръжка “, сподели Зарков. По думите му постоянно жертвите се сблъсква със комплицирани административни процедури. „ Тук е мястото на правната помощ, чиято роля благодарение на адвокатурата и страната е да подкрепя най-уязвимите да получат съответната правна помощ “, сподели Зарков и добави, че в новия мандат на БНПП е приоритет точно работата по оказване на правна помощ в случаите на домашно принуждение.

Той акцентира, че е извънредно значимо да бъдат признати промените и допълненията на Закона за отбрана от домашно принуждение, чиято вътрешност е въвеждането на съгласуваност на най-високо равнище сред институциите по тази полкова мъчителна тематика. По думите на правосъдния министър информираността на обществото също е от извънредно значение. Необходимо е основаване и разпространение на центрове в страната, с адрес, имейл, телефонен номер, където жертвите да могат да търсят поддръжка.

По думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев сме очевидци на увеличение на случаите на домашно принуждение. „ Тенденцията е рискова. Ролята на правната помощ е да избегнем трагични произшествия “, безапелационен бе той.

Председателят на НБПП Наталия Илиева съобщи, че все по-често потърпевши търсят помощ, посредством районните адвокатски центрове в страната. За последната година Бюрото е позволило многократна помощ за процесуално посланичество пред съда на 104 лица.

Отделно от това в три регионални центъра – Велико Търново, Стара Загора и Варна мобилни екипи от юрист и ромски посредник са дали правни съвещания на 567 индивида по плана на НБПП, финансиран от финансиран от НФМ 2014-2021 - „ Подобряване на достъпа до правораздаване на лица, живеещи под прага на беднотия със специфичен фокус върху дами, деца и ромска общественост “.

Илиева регистрира, че с помощта на този план в последните две години и половина са осъществени общо 7349 правни съвещания на лица, живеещи под прага на беднотия в отдалечени обитаеми места и ромски квартали.

" По част от случаите има издадени правосъдни заповед за незабавна протекция. Има настанени дами и деца в спешни центрове, а сътрудниците юристи им оказват подпомагане и за намиране на работа, продължение на обучение, както и подаване на заявки за обществени помощи и жилища “, сподели още Илиева.

Тя напомни, че през март т.г. бе подписан Меморандум сред НБПП, Министерството на правораздаването, Министерство на вътрешните работи и адвокатските препоръки в страната за съдействие и партньорство за навременна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение. Той планува във всеки открит случай на разположение – потърпевшо от домашно принуждение органите на Министерство на вътрешните работи да го осведомят за опцията да употребява безвъзмездна правна помощ и да му спомагат за свързване с адвокатския съвет в съответното обитаемо място. Адвокатските съвет, от своя страна, разгласяват лист на дежурните юристи, профилирани в региона на домашното принуждение.

По време на форума бяха дискутирани признатите промени в Закона за правната помощ. Заместник-председателят на НБПП адв. Лилия Симеонова заключи проблемите по използването на в този момент настоящия Закон за отбрана от домашно принуждение и уточни вероятните решения, които са препоръчани в поектозакона за изменението и допълнението му, направени от Министерството на правораздаването.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР