Не може енергетиката да става жертва на политически боричкания България

...
Не може енергетиката да става жертва на политически боричкания България
Коментари Харесай

Пенкова: Без дългосрочен план няма как да гарантираме стабилни цени на електроенергията

Не може енергетиката да става жертва на политически боричкания

" България закъснява с енергийната си тактика. Липсва проект, а това е най-тежката присъда за енергетиката. Затова тази седмица в Народното събрание провеждам конференция на тематика " Енергийна тактика на  България: проект за енергийна сигурност ", на която са поканени политици, представители на промишлеността, на синдикатите, на университетския бранш. Целта е дружно да обсъдим какви са опциите за развиване на енергетиката. " Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова в изявление за „ Преди всички " по БНР. „ Целта ми е да съберем всички заинтригувани страни и от бранша, и от академията, и от политиката. Политическата поредност е извънредно значима. Каквото се одобри, то би трябвало да се следва от всички бъдещи държавни управления. Не може енергетиката да става жертва на политически боричкания, нужна е непоклатимост в полза на стопанската система и жителите ", аргументира потребността от идната конференция Цветелина Пенкова.

Тя означи, че това е второ основно събитие за тази година, след проведената от нея кръга маса през юни в Народното събрание, на която беше разисквано законодателството за нулеви чисти излъчвания. Евродепутатът е главен договарящ по това основно за България и Съюза законодателство, а то ще бъде гласувано в пленарната зала на Европейския парламент на следващия ден – 21 ноември. Пенкова посочи, че с помощта на полемиката по време на кръглата маса, тя е отразила позицията на България, специалисти и промишленост в сегашния текст на регламента. Също по този начин, означи, че с помощта на нейните старания, нуклеарната енергетика е включена като стратегическа технология в листата на обсег на регламента.

Евродепутатът е обезпокоена, че над 15 години България не може да вземе решение какво да прави с ТЕЦ-овете, с новите нуклеарни мощности, какъв ще е енергийният ни микс през идващите 10-20-30 години. „ Без дълготрайна тактика няма по какъв начин да подсигуряваме постоянни цени на електрическата енергия, няма по какъв начин да подсигуряваме сигурност на бизнеса и стопанската система ", разяснява още тя.

Цветелина Пенкова още веднъж уточни нуклеарната енергетика като главният и единствен базов енергиен източник, на който страната ни може да разчита. „ Ако слушаме специалистите, в идващите 20 години ни трябват най-малко четири блока, два от които би трябвало да заместят ТЕЦ-овете и други два да компенсират 5-ти и 6-ти блок при тяхното извеждане от употреба. Често се задава въпросът и за АЕЦ „ Белене ". Когато имаме мощ с лицензирана площадка и с налично съоръжение, ние сме на половина на процеса на създаване на нуклеарна централа. Това лишава сред 10 и 12 години и ние го стопираме - вярно ли е за страната? Със сигурност отговорът е „ не ". Създава се чувството за липса на национално виновна позиция. Лошото е, че цената ще платят българските жители и промишлеността ", означи тя.

Цветелина Пенкова смята, че сред 60 и 70% би трябвало да е делът на базовите мощности в енергийния микс. „ Когато приказваме за постоянна енергийна система, балансиращите енергийни мощности също са основни. Например ПАВЕЦ " Чаира "  – оборудване от стратегическо значение, ремонтът му би трябвало да е приоритет №1, доста малко страни имат такава инфраструктура ", разяснява тя.

Евродепутатът предизвести да не се подценяват възобновимите енергийни източници, само че се притеснява, че отново се работи на парче: „ Не се обръща внимание на дадености, които България има. Могат да се развиват в огромни мащаби геотермална сила, хидроенергия, а за тях не се приказва. Сега се приказва единствено за слънчеви панели, които не са непотребни, само че те са извънредно незадоволителни. "

„ Териториалните проекти са предадени, което значи, че можем да се възползваме от средствата по Фонда за обективен преход, които са напълно ориентирани към работещите във въгледобива ", сподели още Пенкова. Тя посочи, че към юни тази година, на общоевропейско равнище, приблизително 30% от наличните средства по националните проекти за възобновяване и резистентност са усвоени от страните членки, при страни като Испания и Италия усвояването е над 50%, само че огромна част от страните не се оправят задоволително добре. " За да не се изгубят парите, позицията, която заложих в Регламента за индустрия с нулеви чисти излъчвания, е всички неизползвани средства от националните проекти да бъдат пренасочени към реиндустриализация и развиване на стопанска система, основана на зелена сила ", сподели евродепутатът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР