„Не мога да прогнозирам каква ще е избирателната активност, защото

...
„Не мога да прогнозирам каква ще е избирателната активност, защото
Коментари Харесай

Цветозар Томов: В тази необичайна ситуация трудно се прогнозира избирателна активност

„ Не мога да предвиждам каква ще е изборната интензивност, тъй като обстановката е прекомерно необикновена, с цел да можем да предвиждаме с висока надеждност както на предходни избори. “ Това сподели в „ Преди всички “ Цветозар Томов, някогашен член на ЦИК и социолог, за предизборната акция и триковете за следен избор, които бяха намекнати на частичните избори предходната неделя в Мъглиж.

„ А от това точно ще зависи изходът на тези избори. Тези наблюдения, които в този момент могат да се извършат със социологически способи, тази картина няма по-късно да се удостовери, в случай че има доста ниска или взрив в изборната интензивност - само че все още аз не мога да се наемам нито едното, нито с другото “, уточни социологът.

По думите му предизборните акции постоянно въздействат на изхода на изборите. Особено с приближаването на датата на изборите.

„ Най- доста въздействат черният пиар и свадите. Кои тематики ще бъдат водещи при акциите - една от тях ще е пандемията, само че това няма да е задоволително. А в този момент виждаме, че навлизаме в третата вълна на заразяване, а ограниченията се разхлабиха - обаче не знаем по какъв начин ще приключи всичко това - в случай че станат доста умрелите от Covid-19, в случай че лечебните заведения се препълнят - всичко това ще повлияе на мнението на хората и ще даде верижна реакция. Но пък може коронавирусът изобщо да не окаже въздействие на избора на хората... “, счита още Томов.

Според социолога отварянето на заведенията е по-скоро предизборна идея на премиера, които дефинират и дейностите на Щаба.

„ Като че ли ръководещите считат, че за тях е по-изгодно да има ниска изборна интензивност, само че в случай че нещата станат пагубни в пандемията, това може да им изиграе неприятна смешка “.

„ Но по-същественото е, че една такава здравна политика е лекомислена по отношение на човешкия живот. И да - ще има ново затваряне - въпросът е дали ще е след 4 април или преди този момент.

А по отношение на разпоредбите на ЦИК за преносимите изборни кутии за карантинираните или болните с Covid - 19 и дали хората, които ще обслужват тези кутии ще са предпазени - тези правила са рационални, само че неизпълними.

Решението да се открият преносими изборни секции за карантинираните, разнообразни от тези за хората с увреждания, няма да може да се случи чисто механически, тъй като няма да има задоволителен потенциал за това. Няма да могат да се разкрият толкоз секционни изборни комисии, с цел да обзет тези 100 хиляди души “, сподели още Цветозар Томов.

" Защото на 1 април би трябвало да се разкрият за тази цел 2000 преносими изборни секции. И да го видя - няма да допускам - ще пропищят кметове, може най-много 300 да се разкрият, а няма да има и толкоз заявки. Така че тези 100 хиляди души, които са карантинирани, просто няма да гласоподават ", сподели в умозаключение социологът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР