Не ме е страх от атаките на политическата мафия, олигарсите

...
Не ме е страх от атаките на политическата мафия, олигарсите
Коментари Харесай

„Не ме е страх!“ Бойко предлагал на Гешев да стане посланик, за да го изрита от прокуратурата

Не ме е боязън от офанзивите на политическата мафия, олигарсите и престъпността. Ударихме битовата престъпност, продължихме с проведената престъпност, за пръв път се появиха каузи за тероризъм и зловредното съветско въздействие, дори някои мистър-председатели подаряваха кученца на Путин, каракачанска овчарка (Бойко Борисов, б.ред.).

В резултат се сплотиха политическата мафия и престъпността, с цел да продължат да крадат. Днес се надявам това да е началото на края на този развой. Сигурен съм, че политиката би трябвало да излезе от правосъдната власт, в този момент го прави безобразно, брутално, нарушавайки правовата страна и даже обикновения морал.

Съмнявам се, че множеството политици имат морал, по тази причина сме в тази обстановка. Преди месец получих предложение, споделят – от Бойко Борисов, да стана дипломат в Израел или Турция.

Атентатът беше опит за моето ликвидиране, истината ще излезе нескрито, тъй като ще се включат и интернационалните сътрудници като Европол, да вземем за пример.

Това бяха първите думи на основния прокурор Иван Гешев, който наруши мълчанието, което резервира в бурната за него седмица, която той прекара в Съединени американски щати.

В началото на конференцията обвинител №1 демонстративно си скъса по този начин предстоящата от ГЕРБ оставка.

Реклама

В петък шестима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет желаеха предварителното му освобождение от поста поради нарушение на служебните отговорности. Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, които досега бяха от твърдото лоби на Гешев, се обърнаха против него. Само ден по-рано болшинството във Висшия правосъден съвет въобще отхвърли даже да разиска гърмежа края колата на Гешев от 1 май и последвалите ли го събития.

Преди това кандидатката за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел разгласи, че първата работа на нейния правосъден министър ще е да внесе предложение за освобождение на Гешев, тъй като той уронва престижа на правосъдната власт. Другата партия, която досега крепеше Гешев – Движение за права и свободи, също даде знак, че е свалила доверието си от него, като не се възпротиви на проектите на Габриел.

Предложенията на шестимата почива на изказванията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който е и шеф на националното разследване. Той също се обърна против началника си, на който бе безусловно правилен. Сарафов разкри по какъв начин на мястото на гърмежа по разпореждане на Гешев е бил позволен израелски специалист. Каза и че прокуратурата надълбоко е нагазила на политическия терен.

След настояването за уволнението на Гешев, група анонимни прокурори излязоха с декларация в поддръжка на отстраняването на основния прокурор – също невиждано деяние от началото на мандата на Гешев. Нещо, което не се случи по време на гражданските митинги против него, нито на двете претенции на министрите на правораздаването Янаки Стоилов и Надежда Йорданова за уволнението му, които Висш съдебен съвет отхвърли.

След преобръщането на палачинката в Прокурорската гилдия се чака с лекост да бъде събрано болшинство от 17 гласа в 25-членния съвет (24 сега, без Гешев – 23), нужно за уволнението му. Процедурата би могла да завърши още до края на месеца. Финалният автограф ще е на президента, който би трябвало да подпише декрет за освобождението му. Закъснял катарзис или ползи, попита той по адрес на новата позиция на ГЕРБ и Движение за права и свободи за отстраняването на основния прокурор.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР