Не е за вярване! Малко преди да бъде закрита бухалката

...
Не е за вярване! Малко преди да бъде закрита бухалката
Коментари Харесай

Чудо! Прокуратурата подпука кмет от ГЕРБ, профукал 360 000 лева

Не е за поверие! Малко преди да бъде закрита бухалката на хунтата – Специализираната прокуратура, е внесла в съда обвинителен акт против някогашния кмет от ГЕРБ на община Дряново Мирослав Семов, за който Narod.bg към този момент осветли измами за 1 милион лв.!

Обвинението е за занемареност, довела до вреди за общината в размер на 360 хиляди лева

Натрупаните на гърба на данъкоплатците вреди, които държавното обвиняване е открило в досъдебната фаза, са от провалилия се преди въобще да проработи Висш лицей по биодиминамично земеделие. Това е същият лицей, за който „ За истината “ бие паника от началото на 2018 година

Още тогава се появиха подозрения, че висшето учебно заведение може да се окаже средство за източване на Община Дряново. Четири години по-късно догатките са съответно дефинирани в обвинителния акт против Мирослав Семов.

Повдигането на обвиняване не значи „ отговорен “, нито е несъмнено, че делото ще влезе в правосъдна фаза. Крайната дума за това е на съда, който на първо време би трябвало да се произнесе дали свършеното в досъдебното произвеждане е задоволително и налице ли са учредения за насрочване на делото в правосъдно съвещание. Това ще стане в границите на разпоредително съвещание, планувано от Окръжен съд Габрово за 7 октомври т.г.   

За това съвещание съдът приканва всички страни –  Мирослав Семов и юристите му Татяна Дончева и Илко Димитров от Софийска адвокатска гилдия, представители на държавното обвиняване и ощетената страна – Община Дряново.
 Кметът на Дряново Мирослав Семов (2015-2019) произнася тирада във връзка откриването на новия лицей
Явяването на Мирослав Семов, който е с мярка за неотклонение „ подписка “ (с определение от Специализирания углавен съд от ноември 2021 г.), е наложително, написа в разпореждането на Окръжен съд Габрово за насрочване на разпоредителното съвещание. При отсъствие, мярката му може да бъде изменена в по-тежка, указва съдът.

Бившият кмет на Дряново е с обвиняване по член 219, алинея 3 от Наказателния кодекс и по отношение на алинея 1. Въпросният текст гласи: Длъжностно лице, което не постави задоволително грижи за ръководенето, ръководството, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за предоставената му работа и от това последва забележителна щета, заличаване или прахосване на имуществото или други обилни вреди на предприятието или на стопанството, се санкционира с отнемане от независимост до шест години и санкция до пет хиляди лв..

Ако се потвърди, че действието е осъществено съзнателно и не съдържа признаците на по-тежко закононарушение, наказването е отнемане от независимост от две до осем години, като съдът може да постанови отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба.

Обвинителният акт против Мирослав Семов е на 26 страници. В тях в детайли е разказана цялата история към по този начин наречения Висш лицей по биодинамично земеделие, който трябваше да трансформира Дряново в международен град на природосъобразния метод на живот.

Реклама

Вместо това Община Дряново е ощетена с 360 хиляди лева, а прокуратурата счита, че виновност за това има кметът на Дряново от ГЕРБ, който не е основал нужната организация и не е упражнил нужния надзор при използването на общинския парцел и намиращите се в него движимости. 

Още при откриването на колежа, който въобще не проработи като лицей, беше ясно, че зад сякаш положителните планове на „ Регионално съдружие за обществен разцвет “, което стои зад концепцията и всичко последвало от нея, включително обвиняването против Мирослав Семов, стои нещо прекомерно друго от биодинамичното земеделие. 

Как другояче да се изясни изнасянето и отдаването чартърен на външни сдружения на работещи стругове, фрези, бормашини и други, изнасянето и предаването за скраб на чугунени радиатори, неплащането на месечен наем. Всичко това е ставало пред очите на общинската администрация на Дряново, която въпреки всичко взима ограничения, само че когато е прекомерно късно. 

В какво съответно е упрекнат Мирослав Семов?

За времето от декември 2016 година до август 2019 година в качеството му на длъжностно лице – кмет на община Дряново, „ съзнателно не е положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството, стопанисването и запазването на повереното му имущество “.

Не е бил добър собственик и не е упражнил надзор и не е надзиравал по какъв начин се стопанисва предоставения чартърен общински парцел за задачите на лицей.

Не е основал нужната организация за отчетност за първите две години от действието на контракта с наемателя, като не е претендирал заложените в контракта за наем доклади на всеки шест месеца. Тези доклади е трябвало да бъдат съпроводени от разходооправдателни документи, защото в контракта е заложено, че наемът се приспада от сумите за усъвършенствания в постройката. По този метод не е било допустимо да се дефинира какъв брой тъкмо дължи за наем наемателят.

Не е извършил решение на Общинския съвет в Дряново, което го задължава да организира обществен търг за отдаване чартърен на движими движимости общинска благосъстоятелност, намиращи се в постройката на някогашната общинска гимназия.

Колежът в Дряново е рекламиран като първия по биодинамично земеделие на Балканите. По предложение на кмета на града Мирослав Семов през 2016 година Общинският съвет отдава за 10 години на притежателя му – „ Регионално съдружие за обществен разцвет “ постройката на някогашната професионална гимназия за подготовка на фрагменти за железопътния превоз. Определеният месечен наем е 4642 лева

Наемателят наподобява няма желание да получава акредитация, тъй като не прави действия за това. В отговор на въпроси, които през 2019 година „ За истината “ изпрати до българското Министерство на образованието и науката(МОН), оттова обясниха, че дипломите от висшите учебни заведения у нас, без значение дали са български или филиал на задграничен университет, не се признават в страната, в случай че учебното заведение не е получило акредитация.

Към това пояснение от просветното ведомство прибавиха уточнението, че не разполагат с информация за действието на върховен лицей по биодинамика в страната и неговото разкриване.

Тази детайлност по-късно не отхвърлиха и от „ Регионално съдружие за обществен разцвет “, само че едвам когато „ За истината “ изясни какво са споделили от МОН, Николай Зайцев – лицето, посочено за контакти в уеб страницата на колежа нямаше по какъв начин да скрие, че дипломите на приключилите колежани няма да бъдат законни у нас, само че услужливо пропусна да изясни за какво тази детайлност е спестена както на „ претендент – студентите “, по този начин и на общинската администрация и общинските съветници в Дряново, пред които през лятото на 2016 година е показано капиталовото предложение за основаване на колежа.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР