Не чак толкова отдавна, на върха на кризата в еврозоната,

...
Не чак толкова отдавна, на върха на кризата в еврозоната,
Коментари Харесай

Сделката за дълга на Гърция ще покаже как богатите страни в Европа се отнасят към по-бедните

Не чак толкоз от дълго време, на върха на рецесията в еврозоната, фразата " гръцки дълг " обикаляше заглавията на вестници и новинарските бюлетини всеки ден - и бе в мозъка на всички вложители по месеци.

Днес терзанията са ориентирани към Brexit, само че за гръцките жители, които изстрадаха години на ограничавания и интернационален срам, казусът в никакъв случай не е изчезвал, написа в собствен коментар CNBC. Това важи и за войска европейски бюрократи и политици, които в този момент са нагърбени със задачата да затворят главата, в която бе овековечена най-плашещата част на актуалната финансова история на Европа.

След няколко седмици група от инспектори ще кацнат в Атина, където ще получат достъп до сметките на гръцкото държавно управление и ще дадат оферти за финален път. Ако екипът икономисти се върне удовлетворен от свършената от Гърция работа, това на доктрина значи, че европейските водачи ще могат да основат дълготраен проект за справяне със стотиците милиарди евро дълг на закъсалата страна.

Разплитането и преопаковането на държавния дълг на Гърция се оказа дълго и трудно странствуване за всички забъркани. Но, в случай че не се случи нещо изключително, 20 август ще е първият ден от съвсем десетилетие, в който гръцките водачи ще възстановят контрола върху харчовете. Другият вид - продължение на досегашната стратегия - ще се окаже тежък камшик за Алексис Ципрас, който се приготвя за избори през 2019 година.

За да бъде избегнат този вид, би трябвало да бъдат взети решения, които са надалеч от директния надзор на Ципрас. Гърците освен би трябвало да покажат, че са спазили редица ограничавания, въведни от кредиторите, само че е необходим и продължаващ напредък в области като приватизация, промени на енергийния бранш и други.

Освен това министрите на финансите от еврозоната би трябвало да реализират единодушие по какъв начин дългът на Гърция - все още към 180% от Брутният вътрешен продукт - може да бъде понижен, изплащането му забавено или преизчислен по различен метод.

Международният валутен фонд (МВФ) много шумно отхвърли да взе участие в последния избавителен рунд, който официално завършва през август, тъй като калкулации на институцията ясно демонстрират, че сегашната стратегия за погашение на задълженията не е устойчива - макар че Атина съумя да се показа стопански по-добре от предстоящото.

Липсата на МВФ съставлява проблем за вложителите в Гърция - и за сегашните, и за бъдещите - защото присъединяване на институцията покачва увереността, че заплащанията могат и ще бъдат направени от страната, която бе изправена пред банкрут.

Миналата седмица от София комисар Пиер Московиси съобщи, че Европейски Съюз има вяра, че личните ѝ модели са по-точни, само че акцентира, че най-хубавият метод МВФ да бъде върната в играта, е да се реализира единодушие по механизма за погашение, препоръчан първо от неговия съотечественик Брюно Ле Мар.

От своя страна министърът на финансите на Париж съобщи, че се надява да завоюва съперниците за своя проект - механизъм, поправен по отношение на растежа, който автоматизирано ще свърже бъдещите заплащания по дълга с стопански триумф на Гърция: Атина ще заплаща повече, в случай че Брутният вътрешен продукт се уголемява бързо и по-малко, в случай че се забави - развой, който твърди, че предлага на пазарните участници изясненост и бистрота.Срещу френския проект са управляващите в страни като Германия, Холандия, Финландия и Австрия, които желаят да запазят непълен политически надзор над заплащанията на Гърция. Тоест размерът на заплащанията да бъде обсъждан и в националните парламенти, вместо да бъде автоматизирано изчислен на база фактори като стопански напредък.

Официалната позиция на Берлин е, че подобен метод ще накара гърците да продължат със структурните промени и ограниченията за понижаване на разноските, които помогнаха за превръщането на 15-те % бюджетен недостиг през 2009 година в остатък.

Каквато и договорка да бъде подписана, Ле Мар не е самичък в непрекъснатото наблягане на значимостта тези диалози да се проведат допустимо най-скоро. Времето е малко за намиране на обща позиция и решение. Но крайното съглашение ще бъде гледано от доста в Европа като образец по тази причина по какъв начин най-богатите страни на континента се отнасят към по-бедните - или в действителност по-малко виновните. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР