Назначеният за специален прокурор Джак Смит, под чийто надзор се

...
Назначеният за специален прокурор Джак Смит, под чийто надзор се
Коментари Харесай

Прокурор се нахвърли на Тръмп, иска незабавен процес срещу него

Назначеният за специфичен прокурор Джак Смит, под чийто контрол се организираше следствието, по отношение на което бяха повдигнати нови обвинявания на Доналд Тръмп, съобщи, че желае неотложен развой против някогашния държавен глава, предадоха международните организации.

" Щурмът на Конгреса беше поощрен от лъжите на Тръмп ", съобщи Смит.
-->
Снощи стана ясно, че Тръмп е упрекнат по отношение на опитите му да преобърне изхода от изборите през 2020 година, извоювани от демократа Джо Байдън, довели и до щурма на Конгреса на 6 януари 2021 година по времето когато законодателите валидираха резултата от този избор. Тръмп е свикан да се яви във федерален съд в столичния окръг Колумбия на 3 август.

Тръмп, който е апетитен за огромния любимец за продобиване на президентската номинация на републиканците, бе упрекнат по-конкретно в скрит план против американската страна, възпрепятстване на публична процедура и накърняване на изборното право и изборните права.

" Въпреки провалянето си на изборите, обвиненият е бил решен да остане на власт. В резултат на което през над двата месеца след изборите на 3 ноември 2020 година обвиненият разпространяваше неистини, съгласно които е имало измами, трансформирали резултата от вота и че той е бил спечелилият ", се споделя в обвинителния акт.

" Тези изказвания бяха погрешни и обвиненият знаеше, че те са погрешни ", се добавя в документа. " Но обвинямият ги повтори и популяризира необятно все пак ", се добавя в текста, в който се споделя, че Тръмп е сложил началото на незаконния си проект няколко дни след изборите.

" Нападението против Конгреса, което последва всичко това, бе осъществено на 6 януари 2021 година след седмици на дезинформация и беше невиждана офанзива против централата на американската народна власт ", съобщи през днешния ден Джак Смит.

" Атаката беше насърчена от неистини. Лъжите на обвинения, целящи да попречват една основна функционалност на американската страна, един развой, посредством който нацията събира, брои и сертифицира резултатите от президентските избори ", добави Смит.

Тръмп неведнъж наричаше Джак Смит " побъркан ". Но Смит, който е специфичен федерален прокурор и който повдигна на два пъти обвинявания против Тръмп, в предишното е разследвал корупционни афери, в които са се оказвали забъркани политици в Съединени американски щати. Той също по този начин е разследвал и военни закононарушения в Косово, напомня Франс прес.

През юни Смит стана първият федерален прокурор, обвинил някогашен американски президент. Тогава обвиняванията бяха за непозволено боравене с поверителни държавни документи.

Смит беше назначен за специфичен прокурор през ноември от министъра на правораздаването Мерик Гарланд. Той трябваше точно да следи по какъв начин върви следствието по два въпроса против Тръмп. Единият беше този с непозволено притежаваните поверителни документи, а другият беше по отношение на щурма на Капитолия, по който в този момент бяха повдигнати четири обвинявания на Тръмп.

Джак Смит преди този момент работеше в Хага за Специалния арбитражен съд за Косово и разследваше случай, обвързван с някогашния косовски президент Хашим Тачи.

Назначаването му за специфичен прокурор стана три дни откакто Доналд Тръмп разгласи, че ще кандидатира за президент.

Джак Смит е и върл състезател и е взел участие в над 100 триатлона.

В американски издания той е описван като праволинеен, а методите му следствие карат някои медии да го съпоставят с булдог.

Джак Смит е приключил право в Харвард и е бил прокурор в щатите Ню Йорк и Тениси. В продължение на 5 години  е управлявал звено към министерството на правораздаването, натоварено с надзора на следствия за корупция против политици от двете водещи политически сили в Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР