Най-загадъчните археологически съкровища на Земята – археологическите съкровища ни дразнят

...
Най-загадъчните археологически съкровища на Земята – археологическите съкровища ни дразнят
Коментари Харесай

Най-загадъчните археологически съкровища на Земята – Топ 10

Най-загадъчните археологически съкровища на Земята – археологическите съкровища ни нервират с прозореца си към античната история, традиции и хора. Понякога даже допускат, че сме били посещавани от същества от други светове …

10. Стоунхендж

Разположен в равно поле северно от Солсбъри, Англия, Стоунхендж е кръгла групировка от солидни камъни (най-големите са високи към 8 метра и тежат 25 тона). Учените имат вяра, че това е монумент, обозначаващ солидно заравяне, издигнато преди сред 4000 и 5000 години.

Нито една от теориите за първичното предопределение на Стоунхендж, които варират от астрономическа обсерватория до набожен храм на излекуване, в никакъв случай не е била построявана от камък.

Никой в никакъв случай не е съумял да разбере по какъв начин и за какво е издигнат паметникът – или дали даже е издигнат от хора! Археолозите неотдавна разкриха доказателства, че най-малко два от камъните са били на мястото си доста преди хората да живеят на Земята.

9. Суперхендж – най-загадъчните археологически съкровища на Земята

През 2016 година, единствено на към 3 километра от Стоунхендж, учените откриха различен тайнствен каменен монумент, и му дадоха името „ Супер-хендж “. Той включва до 90 огромни монолита, някои от които доближават височина 4,5 метра. Камъните образуват кръг с диаметър съвсем 1,5 километра, което прави новооткрития монумент най-голямото оборудване от сходен жанр във Англия.

Но една година по-късно археолозите откриха, че това въобще не са камъни, а по-скоро стотици дървени стълбове вкопани в солидни ями, които в миналото са били подредени в кръг към 2450 година прочие н. е. Монументът се намирал подземен на дълбочина към един метър, а учените го разкрили със специфичен радар.

Още по-мистериозното е, че са открити доказателства, че дървените стълбове са били отстранени за малко време след слагането им.

8. Американският Стоунхендж

Първоначално прочут като „ Mystery Hill “, този археологически обект в Салем, Ню Хемпшир се състои както от скали, по този начин и от каменни структури. Въпреки че носи името си от британския археологически обект, той е доста по-малък и доста, доста по-млад като цяло.

За първи път се оповестява, че е открит през 1937 година от Уилям Гудуин, който закупува земята, на която е открит. Някои упрекват Гудуин в основаването на мястото, само че археолозите са датирали с въглерод една част от наличието му до 2000 година прочие н. е. Но това е съвсем всичко, което се знае за него.

7. Змийската могила – най-загадъчните археологически съкровища на Земята

Могилата, с дължина 411 метра и височина от 1 метър, е ситуирана на плато в Охайо и е най-големия модел на змия в света. Някои откриватели считат, че е издигната от локално племе към 300 година прочие н. е. Но към момента не са сигурни коя е вярната просвета или цивилизация , която може да е издигнала този солиден облик.

Съвсем неотдавна доктор Брад Лепър написа в публикация, оповестена по-рано тази година в Кембриджския археологически вестник, че изображенията са в сходство с тези на индианците от преди към 1000 години. Каква е била обаче задачата на тази могила във форма на змия към момента не е известно.

6. Каменните сфери на Коста Рика

В региона на делтата Дикуиз в Коста Рика в края на 19-ти век са открити 300 каменни топки , като най-голямата е с диаметър 2.5 метра и тегло от 16 тона. Известни на локално равнище като Лас Болас („ Топките “), тези монументи са творби на предколумбийската цивилизация и множеството са направени от габро, канара, която се образува от разтопена магма.

Хората, които са издълбали камъните в техните съвършено сферични форми, евентуално са го създали, употребявайки други дребни камъни, съгласно археолозите, които учат античните скали.

Много неспециалисти допускат, че топките са били употребявани за астрономически цели, до момента в който други считат, че може би са посочвали пътя към значими места. Някои даже имат вяра, че са били сложени от извънземни. Има теории, че може да са реликви от „ изгубения “ град Атлантида. Истината е, че никой не знае сигурно. Говорещите езика „ чибча “, които в миналото са населявали Коста Рика и други елементи на Централна Америка, са изчезнали в резултат на испанското завладяване и задачата на сферите е изчезнала дружно с тях.

6. Изгубеният град Атлантида

Говорейки за Атлантида, знаехте ли, че няма място на земята, за което да се знае сигурно, че е мястото на острова, разказано от гръцкия историк Платон през 360 година пр.н.е.

Твърди се, че този остров е потопен в морето преди повече от 10 000 години? Хората настояват, че са го разкрили по целия свят, тук-там като Бахамите или Куба, а неотдавна и във водите към Микронезия.

Без действителни археологически реликви за проучване и защото се основава напълно на антични трудове, загадката на Атлантида може да е археологическа небивалица. Но може и да е там някъде, пленявайки нашето въображение.

5. Гробницата на Тут (Тутанкамон)- най-загадъчните археологически съкровища на Земята

Египетският фараон Тутанкамон е бил единствено на девет години, когато се е възкачил на престола в Египет през 1300 година прочие н. е. Едва достигайки до нежната възраст от 17 години, той е умрял от незнайна към този момент причина. Тутанкамон стои в центъра на няколко археологически мистерии – преди всичко и най-важното: събитията към неговата гибел.

Изглежда мумията се е запалила, откакто тялото му е мумифицирано и гробницата му е запечатана. Експерти, които са изследвали мумията, считат, че ленените обвивки на фараон Тут, напоени със запалими балсамиращи масла, може да са реагирали с О2 във въздуха. И по този начин да е почнала верижна реакция, която е запалила натрупа на фараона.

Защо толкоз доста са бързали да погребат и запечатат своя фараон, си остава мистерия и до през днешния ден.

4. Великите пирамиди в Египет

Никоя ранглиста за археологически мистерии не би била цялостна без Великите пирамиди. Изградени като траурен храм на фараона Хуфу – прочут с гръцкото си име Хеопс, който царувал от 2589 до 2566 година прочие н. е. Най-старата и най-големата е „ Голямата пирамида в Гиза “.

Нейната цялостна величина е задоволително загадъчна (т.е. по какъв начин са я построили античните хора?). Но като цяло Великите пирамиди не престават да ни дават все по-загадъчни археологически чудеса, в това число скорошно изобретение на артефакти в мистериозна камера в Голямата пирамида в Гиза.

3. Механизъм на Антикитера – най-загадъчните археологически съкровища на Земята

Подобно на движимост от приказен филм за съкровища, намирането на Механизма на Антикитера остава главно археологическо изобретение.

Намерен в потъналите остатъци на гръцки товарен транспортен съд, който е на най-малко 2000 години, кръглият бронзов артефакт съдържа лабиринт от блокиращи зъбни колела и мистериозни знаци, гравирани по всичките му открити лица. Първоначално считан за самобитен навигационен инструмент, археолозите не престават да разкриват неговото потребление. Засега знаят, че това е било най-малкото доста комплициран астрономически календар.

Това е към момента най-сложното устройство, откривано в миналото от този интервал, предшестващо идната поява на сходни устройства от 1000 години.

2. Ковчегът на завета

Ковчегът на завета (кивота) е инкрустирана със злато дървена ракла, която съдържа каменните плочи от 10-те заповеди. В антични времена този заветен сандък се е пазел в Първия храм – еврейско място за поклонение в Йерусалим. Но Първият храм е опустошен през 587 година пр.н.е. от вавилонската войска, водена от цар Навуходоносор II, съгласно еврейската Библия. Никой не знае сигурно какво е станало с ковчега, макар че след изгубването му доста хора (както действителни, по този начин и измислени) са тръгнали да го търсят.

Досега в действителност никой не е намерил светата светиня (освен Индиана Джоунс, схваща се). Някои антични отчети споделят, че ковчегът е стигнал пътя си до Вавилон след разграбването на града от Навуходоносор. Други споделят, че ковчегът е бил заровен някъде в Йерусалим или че е бил опустошен дружно с Първия храм. Съвременните отчети загатват, че ковчегът се намира в манастир в Етиопия.

Наскоро преведен древноеврейски текст допуска, че Ковчегът на Завета просто ще се разкрие чак „ в деня на идването на Месия, синът на Давид “.

1. Гробницата на Цин Ши Хуанг (Цин Шъхуан)

През 1974 година земеделските производители в китайската провинция Шанси инцидентно откриха една от най-големите археологически находки на 20-ти век – теракотената войска в натурален размер на император Цин Ши Хуанг (259 пр.н.е. – 210 пр.н.е.).

Сложно издълбаните фигури не са мистерия: историците знаят, че глинената войска е основана за отбрана на първия император на Китай в отвъдното. Това, което обаче не е известно, е къде тъкмо е заровен императорът или какви съкровища може да съдържа неговата погребална камера.

Мавзолей с формата на пирамида е ситуиран на малко повече от километър североизточно от мястото, където е открита теракотената войска. Никой обаче в действителност не е влизал до момента в мавзолея, в който се намират хипотетичните остатъци на Цин Ши Хуанг.

Последното място за отмора на първия император е най-богатата гробница, издигната в миналото в Китай, съгласно антични документи, описващи нейното създаване. Подземният замък, заобиколен от съпътстващо „ царство “, мавзолеят е построен от мрежа от пещери и даже включва съвременна дренажна система. Дали археолозите в миналото ще разполагат с технологията, нужна за безвредното разкопаване на гробницата (която съдържа извънредно високи равнища на живак), остава мистерия, както и многото съкровища, които се крият вътре.

Мистериозни реликви от античните цивилизации – Топ 10 ранглиста

Мистериозни реликви от античните цивилизации – всички ние знаем по нещо или сме осведомени с религиозните реликви от античните времена. Тези религиозни реликви, открити по целия свят, в действителност съставляват съществена част от нашето споделено човешко завещание. Чуваме думата „ светиня “ и първите неща, които ни идват на разум нормално са почитани физически остатъци или характерни исторически…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР