Най-видимата заемка от е светофарното човече. Днес то може да

...
Най-видимата заемка от е светофарното човече. Днес то може да
Коментари Харесай

Как западногерманците се поучиха от опита в ГДР

Най-видимата заемка от е " светофарното дребосъче ". Днес то може да се види на доста места из обединена Германия. При сигнал " зелено " на светофарните уредби се появява крачеща дрънкулка с широкопола шапка, а при " алено " човечето разперва ръце, с цел да покаже, че би трябвало да спрем и да изчакаме. След Обединението радостните източногермански светофарни знаци превзеха доста градове на Западна Германия.
Друго, не чак толкоз очевидно събитие, което беше на мода в някогашната Германска демократична република, а след това обхвана и западните елементи на страната, е. Табелките с надпис FKK (Freie Körperkultur - просвета на голото тяло) към този момент се появяват освен по Балтийското крайбрежие, само че и край Северно море. А навътре в страната към този момент има дори къмпинги за феновете на нудизма. Има обаче и по-значителни неща от някогашната Германска демократична република, които се оказват потребни за днешна Германия.
Еманципацията на дамите
През 1989 - последната година от съществуването на Германска демократична република - работа са имали 91% от всички дами в трудоспособна възраст. По този индикатор Германска демократична република е заемала първо място в света. При това не е представлявало спънка за професионалната кариера на дамите заради съществуването на необятно развита и налична система от детски заведения. А източногерманките са раждали децата си рано - приблизително на 23-годишна възраст и то не безусловно в изискванията на сватбен живот. През 1986 делът на извънбрачните деца е бил 30%, а по-късно - дори 60%.
 Защо в Източна Германия има доста по-малко инфектирани? Защо в Източна Германия има доста по-малко инфектирани?
Над 160 000 са случаите на болест с ковид в Германия. Близо 90% от тях се падат на западногерманските провинции. Каква е тайната...
Делът на работещите западногерманки е бил на половина по-нисък от този в Източна Германия. А когато жена е раждала извънбрачно дете, за което мъжът не е желаел да признае бащинство, на дамата автоматизирано е бил назначаван опекун, тъй като са считали, че без брачен партньор тя няма по какъв начин да се оправи с развъждането и възпитанието на детето. Показателно е, че в контракта за Обединението на Германия се съдържа специфична уговорка, изключваща използването на това предписание над източногерманските дами.
Опеката за извънбрачните деца е била анулирана за цяла Германия чак през 1998 година - не на последно място с помощта на опита от някогашната Германска демократична република и самодейността на източногерманските дами.
Достъпът до детски ясли и градини
И източногерманската система на заведения за деца в доучилищна възраст се трансформира в модел на подражателство за Западна Германия. Точно 80% от децата на възраст сред 1 и 3 години са разполагали с места в детските ясли на Германска демократична република, а местата в детските градини са били даже повече от самите деца: падали са се по 114 места на 100 деца. В Западна Германия за сходни условия даже не са можели да мечтаят. На 1000 деца до тригодишна възраст са се падали приблизително едвам по 18 места в ясли. Местата в са били повече, само че също извънредно незадоволителни.
Опитът на Германска демократична република обаче се оказа инфекциозен: политиците в обединена Германия зачетоха волята на множеството млади родители и започнаха да уголемяват системата от детски ясли и градини в Западна Германия. Узаконено беше дори правото на място в детска градина за тригодишните деца, въпреки на доста места в западните провинции то да си остава единствено благопожелание заради това, че детските градини там към момента недостигат.
 Ефектът от обединяването към момента е противоречив за източногерманците Ефектът от обединяването към момента е противоречив за източногерманците
Само един на всеки двама източногерманци смята, че е извлякъл изгода от обединяването на Германия. Това демонстрира проучване на института...
Училищата и поликлиниките
Положителен опит бе заимстван от някогашната Германска демократична република и в областта на учебното обучение - да вземем за пример във връзка с по-интензивното проучване на природонаучни дисциплини. Елке Урбан, учителка в Лайпциг показва разликата: " В седми клас в Германска демократична република имаше по четири часа химия в седмицата, а в този момент - нито един. В осми клас в този момент има единствено по два часа седмично ". На някои места в Западна Германия отчасти реанимират някои позитивни неща от източногерманския опит - да вземем за пример основават се специфични класове за надарени деца или специфични учебни заведения за по-задълбочено проучване на избрани вид дисциплини.
След Обединението в началото беше решено да бъдат закрити поликлиниките като непотребен излишък от предишното на Германска демократична република. От съществуващите през 1989 година 5248 поликлиники през януари 1992 остават единствено 433, а пет години по-късно - единствено единици в Източен Берлин и в Бранденбург.
От 2004 година насам обаче в цяла Германия започнаха да се построяват Центрове за здравно обслужване, които доста наподобяват на поликлиниките. Такива центрове сега оферират услугите си на 7-8% от всички пациенти, а в огромните градове - на до15% от тях.
Никита Жолквер, Дойче веле.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР