Най-вероятно повечето хора познават Алек Гинес като човекът, който изиграва

...
Най-вероятно повечето хора познават Алек Гинес като човекът, който изиграва
Коментари Харесай

Сър Алек Гинес – актьорът, който търсеше себе си в хамелеоновите роли

Най-вероятно множеството хора познават Алек Гинес като индивидът, който изиграва една от най-емблематичните функции в сагата Star Wars. Първият филм, който излиза през 1977 година ни среща с една от смирените и спокойни версии на Оби-Уан Кеноби и аудиторията е очарована от тъкмо тази философия. Лукас също прави един изключително добър избор, откакто артистът е повече от прочут на аудиторията и може да открие редица функции, с които е съумял да потвърди, че е същински артист. Неговите сътрудници още помнят с каква лекост играе на сцената и по какъв начин може да влезе във всяка една роля с усилието на едно поемане и издишване. Благодарение на огромния опит, неговата идентичност може да се изгуби и на сцената да излезе различен човек, оня, оживял в сюжета на даден филм.

Повечето критици го назовават актьорът-майстор на дегизировката. Колеги като Петър Устинов ще заявят, че това е незаместим стихотворец на анонимността. И това също не би трябвало да ни изненадва. В черната комедия „ Добри сърца и диадеми “, Алек изиграва цели 9 функции, като по пътя би трябвало да убие всичките една след друга – т.е. той убива и умира на сцената в избрана поредност. Имайки поради високата оценка на критиците, въобще не е мъчно да се досетим, че публиката също го обожава, като Оби-Уан Кеноби ще бъде завършека на кариерата, освен това с повдигане на летвата до висота, в която малко на брой могат да реализират същото. През годините този артист ще трансформира възрастта си, пола си, специалността си и всичко належащо, с цел да бъде най-хубавата версия на сцената – уточнението е, че това се прави в границите на пиесите и при снимането на филми.

Една от емблематичните функции, които и до през днешния ден се считат за кино завещание е „ Мостът над река Куай “ от 1957 година И откакто е явно, че като артист няма никакви усложнения или по-скоро играе по този начин, като че ли може да направи всичко, дано проследим и по какъв начин стартира цялата кариера. Какво е належащо за един човек да се трансформира в легенда на сцената и да реализира толкоз невероятни триумфи. Неговият живот стартира на 2 април 1914 година Официално се ражда без татко, само че до края на живота си подозира банкер на име Андрю Гедес, който заплаща всички учебни такси на младежа. На 5-годишна възраст майка му се омъжва наново за мъж на име Дейвид Стивън, който припознава Алек и му дава презиме. Още като дребен, Алек ще стартира да гледа най-различни шоу стратегии, ще посещава театъра и ще желае да разбере още доста за това изкуство. На 6-годишна възраст е поканен от една заможна рускиня да посети Колизеума.

Невероятното осъществяване на Нели Уолъс му подсказва, че към този момент е разкрил своето самопризнание. Освен това неговата спонсорка му дава пари, с цел да купи дребен букет и да го занесе на звездата на вечерта в гримьорната. Като младеж, Гинес изпраща писмо до Сибил Торн-Дайк. Успял е да я види в една от пиесите ѝ, като доста желае да получи някакви уроци, с които да провокира същите стихии на учебната пиеса. Актрисата освен се свързва с него, само че и го кани зад кулисите, където да репетират подиуми от „ Призраци “, която се приготвя в учебно заведение. Алек има шанса да бъде в театъра, когато същата се играе от неговата фаворитка. Точно по този метод се демонстрира и добре известната стихия. Не е ясно какво се е случило в учебно заведение, само че пък неговите съученици осъзнават, че Алек играе в други измерения.

С приключването на учебно заведение, бъдещият артист се захваща с работа като текстописец в Лондон. Това е специалността, която ще го изхранва известно време, преди да пристигна огромният пробив в театъра. Кандидатства за стипендия в Кралската академия на Драматичното изкуство, само че му дават отговор, че по това време няма никакви стипендии и за жал, Алек схваща това, тъкмо в деня на прослушването. За да не губи време, избира Фей Камптън Студио за Драматично изкуство и бързо е признат. Студиото предлага възнаграждение на таксите, само че не и стипендия, което принуждава Гинес да се върне назад на работа след 7 месеца, само че този път стартира да търси функции и да се пробва да се наложи като същински воин. Първата му роля е на глух млад конселиер. След това играе ролята на китайски готвач, френски корсар и английски моряк. Дори и да не са влиятелни, нито покрай реализирането на цялостния капацитет, Алек е повече от благополучен – отворил е вратата, която в идващите 50 години ще носи приятност от призванието. Големият пробив е през ноември 1934 година с ролята на Осрик в Хамлет. Алек отива за роля на статист и в следствие се оправя толкоз добре, че действително e нараснал.

В идващите години ще играе на сцена с Лорънс Оливър, Едит Еванс и доста други светила на английския спектакъл. Търсен е от хора като Питър Брук и Дейвид Лийн. Следващата роля е в „ Ромео и Жулиета “, а през идващите 2 години ще играе всички вероятни функции на Шекспир. Интересното е, че до момента в който критиците го харесват, той самият не утвърждава своето държание и счита, че може доста повече, както ще напише и в биографията си. Развитието на актьорските умения се поставя на назад във времето, когато избухва Втората Световна война. Алек се записва като доброволец във флотата.

Дори и там намира време, с цел да разведрява ситуацията, да вкарва малко повече комизъм в злокобната покруса, която се разиграва пред очите му – въпреки всичко той е артист и може единствено това. След войната стартира да се снима и във филми като „ The Cocktail Party “, играе ролята на Ричърд III и получава премия Тони за ролята си във кино лентата „ Дилън “ от 1964 година Снима се в „ Големите очаквания “ и получава премия Оскар за ролята си на полковник Никълсън в „ Мостът над река Куай “.

Когато идва време за Star Wars, той е единственият номиниран за Оскар за основна поддържа роля. Поради високото внимание на повторното стартиране на кино лентата, Гинес отхвърля да отиде на лондонската премиера през 1997 година Получава роля на сътрудник във кино лентата „ Tinker, Tailor, Soldier, Spy “ от 1980 година и критиците виждат неговото познато хамелонско качество, което може да трансформира един артист във великолепие, само че не и в човек. Един от огромните му върхове е връчването на рицарска купа през 1959 година

През 1987 година се провежда специфична церемония вечер в негова чест от филмовото общество във Линкълн Център. Актьорът по този начин и не схваща за какво тъкмо той е определен, откакто в никакъв случай не се е чувствал като звезда и постоянно сходни събития го карат да се усеща извънредно неловко, въпреки всичко той има специалност и не може да одобри обстоятелството, че би трябвало да стои и да слуша речи за неговото лично великолепие, като че ли въобще не е там. Истината е, че Алек остава правилен на себе си и на специалността. Преминаването от роля в роля може да го е изгубило, както той постоянно декларира, само че от дълго време не се усеща като звезда и няма желание да следва холивудския образец за такава. На възраст към този момент е просто едно усмихнато старче, което излъчва топлината, която мнозина са забелязали и в Star Wars.

През целият си живот, сър Алек е считан за свенлив, само че самият той признава, че е просто преклонен и малко дистанциран от хората. Често декларира, че през целият си живот е желал да бъде актьор, само че като че ли същият е протекъл само и единствено в рестриктивните мерки на артиста – човек, който би трябвало да се опише от думите на другите и постоянно част от душа, която има потребност да се разкрие и опише от функциите.

Вижда се като занаятчия, който може да изкове написаното и благодарение на познати трикове да извади още едно ново лице от торбата. Като доста други артисти, признава, че неговият живот е минал под овации и разказване на други хора. След близо 50 години съумява да стигне до заключението, че най-малко един път желае да открие себе си. В последните години от живота си прави това, живеейки надалеч от прожекторите и всичката насъбрана популярност. Гинес умира на 5 август 2000 година и два дни след него умира и брачната половинка му.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР