Кръстосването на пръсти (или стискане на палци, както ние му

...
Кръстосването на пръсти (или стискане на палци, както ние му
Коментари Харесай

Защо си кръстосваме пръстите за късмет

Кръстосването на пръсти (или притискане на палци, както ние му викаме) за реализиране на личен шанс или в символ на взаимност и вяра, че нещата ще се развият добре за някой различен, е всеобщо приет жест по Земята. Той има дълга история и в действителност в началото не е бил независимо деяние.

Съществуват две съществени теории за произхода на кръстосването. Първата идва от предхристиянската езическа религия в мощната символика на кръста. Смятало се е, че кръстосването на пръсти провокира концентрацията на положителни духове и затвърди желанието, до момента в който то се сбъдне. В ранните европейски култури стремежи са се казвали единствено пред кръста, което еволюира в кръстосване на показалеца ви с показалеца на някой различен човек, с цел да изрази вяра, че желанието му ще се сбъдне. В последна сметка хората, които си пожелават нещо, осъзнават, че могат да си кръстосат пръстите и сами; в началото на двата показалеца. В последна сметка този жест се трансферира единствено на едната ръка.

Ихтис – християнският знак риба, с който се значи Иисус Христос

Алтернативното пояснение също произлиза от ранните дни на християнството, когато практикуващите го постоянно са били преследвани поради убежденията си. За да разпознават своите събратя християни, хората развили серия от жестове с ръце, един от които включвал образуването на признака ихтис посредством допиране на палците и кръстосване на показалеца. Символът съставлява акростих, в който гръцките букви i, ch, th, y и s са и първите букви във фразата „ Iēsous Christos, Theou Yios, Sōtēr “, което на български значи „ Исус Христос, Син Божи, Спасител “. Тази доктрина не изяснява изцяло по какъв начин в началото шансът се свързва с жеста, само че допуска, че кръстосването на пръстите предава благословия или вяра за осъществяване на обещано предпочитание или молитва.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР