Най-възрастният държавен глава в света, президентът на Камерун Пол Бия,

...
Най-възрастният държавен глава в света, президентът на Камерун Пол Бия,
Коментари Харесай

Най-възрастният държавен глава в света навърши 90 г., от тях е на власт 40

Най-възрастният държавен глава в света, президентът на Камерун Пол Бия, навърши през днешния ден 90 години на фона на разногласия за неговото ръководство, съобщи " Ройтерс ".

Бия неведнъж е защитавал своето ръководство и споделя, че държавното управление му е подхванало стъпки за възобновяване на мира в регионите с англоезично малцинство, където сепаратисти се пробват да основат лична страна.

Президентът на Камерун е роден в село Мвомека в южната част на страната през 1933 година След следването си в Париж той се завръща през 1962 година в Камерун и става почитан държавен чиновник като бързо израства в кариерата, поемайки поста на министър-председател през 1975 година

Той е определен за правоприемник на първия президент на самостоятелен Камерун, Ахмаду Ахиджо, който изненадващо взема решение да се отдръпна през ноември 1982 година

 Африканската страна, където стотици умират поради европейски езици Африканската страна, където стотици умират поради европейски езици

В Африка единствено президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг е управлявал по-дълго от Бия.

Je vous remercie pour votre forte mobilisation et vos chaleureux messages à l`occasion de la célébration de mon anniversaire.

I am immensely grateful for your massive mobilisation and warm messages on the occasion of my birthday.
— President Paul BIYA (@PR_Paul_BIYA)

Милиони камерунци към момента поддържат Бия, макар че интернационалните наблюдаващи показват подозрения за честността на изборите, които той всекидневно елементарно печели.

Бившият министър Елвис Нголе Нголе счита, че Бия ръководи намерено и толерантно, а преклонната му възраст си има своите преимущества.

Популярният публицист Пол Шута обаче не е склонен с това мнение. Журналистът, който е изявен критик на Бия, неведнъж е бил обичай и малтретиран през последните години и споделя, че живее в непрекъснат боязън.

Шута е един от няколкото публицисти, които са били бити или убити в Камерун. Миналия месец двама публицисти изгубиха живота си в Камерун, което провокира острата реакция на Организация на обединените нации, отбелязва " Ройтерс ".

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР