Най-трудно се намират строители, квалифицирани работници и инженери © Цветелина

...
Най-трудно се намират строители, квалифицирани работници и инженери © Цветелина
Коментари Харесай

В България 62% от работодателите изпитват недостиг на кадри

Най-трудно се намират строители, квалифицирани служащи и инженери

© Цветелина Белутова Недостигът на фрагменти в международен мащаб съвсем се е удвоил през последните 10 години. Това демонстрира последното изследване на ManpowerGroup. " Да се оправим с неналичието на умения: какво желаят чиновниците ". Общо 54% от фирмите регистрират липса на служащи с нужните умения през 2019 година по отношение на едвам 30% през 2009 година

Макар резултатите в България да се усъвършенстват леко по отношение на 2018 година, когато дефицитът доближаваше 68%, данните за предходната година демонстрират, че 62% от работодателите изпитват компликации да попълнят свободните позиции.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Целта на изследването е да разкрие какво притегля хората към една организация и какво ги кара да останат в нея, с цел да могат фирмите да намерят и задържат най-хубавите гении. Макар че желанията на чиновниците се разграничават съгласно географския район, пола и другите стадии от кариерното им развиване, съгласно проучването свободата по кое време и къде да бъде свършена работата, здравословният баланс сред персонален и професионален живот и кариерната подвижност за придобиване на умения са измежду топ целите им наред със мощния лидерски екип и ангажираност към поставените цели.

Трудни за намиране

Според проучването на ManpowerGroup най-дефицитните фрагменти в България са строителите. Веднага след тях се подреждат квалифицираните служащи като електротехници, оксиженисти и механици, както и всевъзможни специалности инженери (химически, електро-, строителни, машинни).

Надолу в листата с недостигащи служащи са водачите и техниците (специалисти по надзор на качеството и механически персонал). Трудно се намират хора, които да работят в областта на туризма и опазването на здравето и оператори в производството. Сред дефицитните фрагменти са също експертите в продажбите и маркетинга, както и офис чиновниците.

Какво желаят чиновниците

Пет са главните потребности и стремежи на чиновниците в международен мащаб, които дефинират дали те ще одобряват дадена работа, както и дали ще се задържат на нея, демонстрира проучването.

Без изненада заплащането остава главният фактор за привличане и задържане на всички чиновници под 65 години. В същото време обаче за от ден на ден хора значимо значение имат и спомагателните придобивки. На второ място измежду целите за чиновниците от всяка възраст, пол и географски район са гъвкавостта и контролът над времето.

Персонализираният метод към кариерното развиване, който се базира на съответни данни и оценка на мощните им страни и капацитета им, също е измежду основните фактори. Според изследването на ManpowerGroup 81% от чиновниците, които са минали препоръка, са по-удовлетворени от работата си.

Хората търсят също предизвикателна работа и благоприятни условия да се развиват. За тях е значимо работата да предлага многообразие, което уголемява опита им и им оказва помощ да изградят нови знания и умения.

Не на последно място измежду главните фактора са задачата, марката и репутацията. Служителите желаят да се гордеят с това, което вършат, и с организацията, за която работят.

Приоритети по възраст

Макар че за всички чиновници наложителни условия са положителното възнаграждение, гъвкавото работно време и предизвикателната работа, съществуват разнообразни спомагателни механизми, които могат да ги стимулират. Според изследването желанията им варират съгласно географското местонахождение, пола и стадия, на който се намират в своята кариера.

Т.нар. потомство Z (18-24 години) да вземем за пример като цяло е амбициозно, гладно за пари и кариерно развиване, само че дамите и мъжете имат разнообразни стремежи. За дамите заплащането е двойно по-важно от идващия им приоритет - придобиването на умения, до момента в който за мъжете уменията и кариерата са съвсем толкоз значими, колкото заплатата.

Милениалите (25-34 години) от своя страна желаят еластичност и предизвикателна работа, като гъвкавостта е изключително значима за дамите.

Хората от поколението X (35-54 години) пък търсят баланс. За мъжете гъвкавостта е толкоз значима, що се касае за дамите, като те желаят да имат опция да работят отдалечено, да употребяват отпуска си по бащинство и да имат плаващи начало и завършек на работния ден.

Бумърите (55-64 години и над 65 години) се стимулират от заплащането, предизвикателната работа и гъвкавостта, макар че най-големият приоритет за тях са управлението и екипът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР