Банановият гигант Chiquita Brands трябва да плати 38,3 милиона долара

...
Банановият гигант Chiquita Brands трябва да плати 38,3 милиона долара
Коментари Харесай

Американският гигант Chiquita Brands е осъден да плати $38,3 милиона на хора, чиито роднини са убити по време на гражданската война в Колумбия

Банановият колос Chiquita Brands би трябвало да заплати 38,3 милиона $ на 16 членове на фамилии на хора, убити по време на гражданската война в Колумбия. Смята се, че са погубени от насилствена дясна паравоенна група, финансирана от компанията. Това реши федерално правосъдно жури във Флорида, съобщи Fortune.

Присъдата значи, че това е път, когато компанията е приета за отговорна в някое от множеството сходни каузи, висящи в съдилищата на Съединени американски щати, съгласно юристите на ищците. Рядко е и обвиняването на частна американска компания за нарушавания на човешките права в други страни, както се случва в този момент.

Според правосъдни документи Chiquita е платила на Обединените сили за самозащита на Колумбия, или известни под името AUC, към 1,7 милиона $ сред 1997 година и 2004 година AUC е упрекнат за убийствата на хиляди хора през тези години.

Chiquita упорства, че дъщерното й сдружение в Колумбия Banadex е направило заплащанията единствено от боязън, че AUC ще навреди на чиновниците и интервенциите му, демонстрират правосъдните записи.

Операциите на компанията са основани във Флорида. В изказване след присъдата Chiquita съобщи, че " обстановката в Колумбия беше трагична за толкоз доста хора. Това обаче не трансформира нашето разбиране, че няма правно съображение за тези изказвания. "

Присъдата беше произнесена след шестседмичен развой. Делото в началото беше заведено през юли 2007 година и беше комбинирано с няколко други каузи.

През 2007 година Chiquita се призна за отговорна по наказателно обвиняване в Съединени американски щати за присъединяване в покупко-продажби с задгранична терористична организация - AUC беше избрана като такава група от Държавния департамент през 2001 година - и се съгласи да заплати санкция от 25 милиона $. Компанията също по този начин трябваше да вкара стратегия за нравственос съгласно Министерството на правораздаването.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР