Най-старият действащ манастир в Европа е Златноливаденският манастир край Чирпан,

...
Най-старият действащ манастир в Европа е Златноливаденският манастир край Чирпан,
Коментари Харесай

Най-старият действащ манастир в Европа е Свети Атанасий край Чирпан

Най-старият настоящ манастир в Европа е Златноливаденският манастир край Чирпан, за който се счита че е учреден още по римско време. Манастирът носи името на Александрийския патриарх Свети Атанасий Велики, за който се има вяра, че персонално го е основал в 344 година сл. Хр.

Легендата споделя, че Свети Атанасий пътувал от Верея за Сердикийския събор и спрял за нощувка и промяна на конете в римска цитадела край сегашен Чирпан.

Тогава видял, че локалното население, което било формирано от траки и готи, е изправено пред тежка зараза, а еретици от сектата Ариани се възползвали от заболяването и пропагандирали учението си.

Светецът решил да вземе нещата в свои ръце и се открил в пещера, която се намирала на 300 метра от мястото на бъдещия манастир. Пещерата била остаряло тракийско светилище и в нея имало заветен за локалните хора извор.

От там Свети Атанасий проповядвал на готите и тракийците. Той им съобщил, че в случай че построят черква против пещерата, Господ ще ги избави от страшната зараза. Строежът почнал и болните последователно почнали да оздравяват.

Но ориста на манастира била нелека. С своята внушителна 17-вековна история манастирът Свети Атанасий бил разрушаван неведнъж и всякога бил съграждан още веднъж от миряните, които почитали паметта на светеца.

 Свети Атанасий

Има безспорни археологични данни, че манастирът е съществувал, на мястото, на което се издига и през днешния ден, по време на Късната атничност и Средновековието. По време на османското настъпление по тези земи обителта била дървена.

Смята се, че в Свети Анастасий заслон са намирали Паисий Хилендарски, Васил Левски, разнообразни хайдушки войводи и други борци за национална независимост.

Тежка е ориста на манастира след Втората международна война, когато свещената обител е превърната в овчарник на локалното Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Това опозоряване продължава, до момента в който Свети Атанасий не се явил в съня на локалния партиен секретар.

Светецът предизвестил партийния секретар, че в случай че поруганието над манастира продължава, той ще изгуби детето си. В началото на 50-те години манастирът бил върнат на църквата на постройките му били в плачевно положение.

През идващите 20 години нищо в манастира не било усъвършенствано, до момента в който в края на 70-те години е било оценено, че това в действителност е най-старият настоящ манастир в Европа и обителта е възобновена по самодейност на министерството на културата.

 Вяра

На мястото, където преди 17 века Свети Атанасий и локалното население са положили първите камъни на манастира, през днешния ден се издига нова манастирска постройка в обичаен жанр. По мащаб и пространство това е един от най-големите манастири в днешна България. Той се издига на рид над село Златна Ливада, на десния бряг на Стара река.

Освен възобновения манастирски комплекс има и пещера-посница и аязмо с лековита вода, където съгласно легендата е живял Свети Атанасий. Хора от близо и надалеч идват в манастира, с цел да се помолят и да потърсят излекуване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР