Най-ревнивите имена черпят днес. Това са Емил, Емилия, Емилияна, Емилиян.

...
Най-ревнивите имена черпят днес. Това са Емил, Емилия, Емилияна, Емилиян.
Коментари Харесай

Най-ревнивите имена червят днес

Най-ревнивите имена черпят през днешния ден. Това са Емил, Емилия, Емилияна, Емилиян. Емил е латинско име, което значи ревнивост.

Те са кръстени на огромен светец, който ревниво почитал Христа. Православната черква празнува през днешния ден Свети Емилиян изповедник. Емилиан бил свещеник в гр. Кизик, във времето на иконобореца император Лъв Арменец. Понеже не желал да се подчини на царската заповед да изхвърли св. икони от църквите, той бил пратен на изгнание дружно с други православни епископи. На увещанията от страна на императора да осъди почитането на иконите, св. Емилиан дал отговор: „ Ако тоя въпрос е църковен, както самичък приказваш, то дано се изследва съгласно обичая в Църквата! От остаряло време църковните въпроси се изследват в църквите, а не в царските покои. “

В заточение той прекарал пет години и изтърпял доста страдания и унижения поради Христа. Умрял като заточеник в 820 година.

Днес почитаме и паметта и на светия страдалец Триандафил Старозагорски. Свети страдалец Триандафил бил прекомерно млад, на към 18 години, родом от Стара Загора, и бил моряк. Пострадал страдалчески за своята християнска религия в Цариград на 8 август. За година на неговата гибел се сочи 1570 година, както и  1680 година. Паметта му се чествала на неговия ден – 8 август. Засега не се знае нищо друго за този наш страдалец.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР