Американският държавен секретар Антъни Блинкън потвърди в разговори с лидерите

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън потвърди в разговори с лидерите
Коментари Харесай

Блинкън потвърди пред Армения и Азербайджан подкрепа за мирен договор между кавказките страни

Американският държавен секретар Антъни Блинкън удостовери в диалози с водачите на Армения и Азербайджан поддръжката на Съединени американски щати за кротичък контракт сред прилежащите страни в Южен Кавказ, съобщи Ройтерс, като се базира на публично изказване от през днешния ден на Държавния департамент на Съединени американски щати.

 

Агенцията напомня, че през септември предходната година силите на Азербайджан са открили след светкавична военна интервенция цялостен надзор върху популации с арменци сепаратистки регион Карабах, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Ройтерс показва, че мирните договаряния сред двете страни са възпрепятствани от разногласия за това къде тъкмо да премине хилядакилометровата им обща граница, която остава затворена, като там са ситуирани обилни военни сили.

 

Според Държавния департамент Блинкън е приказвал през днешния ден по телефона с президента на Азербайджан Илхам Алиев и го е призовал " дружно с арменския му сътрудник да поддържат инерцията ", като " е удостоверил желанието на Съединени американски щати да поддържат тези техни старания ".

 

В обособен диалог с арменския министър-председател Никол Пашинян Блинкън го е уверил още веднъж в американската поддръжка за стабилно и взаимоуважително спокойно съглашение, споделиха от Държавния департамент, без да прецизират по кое време е извършен диалогът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР