Русия въведе в експлоатация своята междуконтинентална балистична ракета Булава, изстрелвана

...
Русия въведе в експлоатация своята междуконтинентална балистична ракета Булава, изстрелвана
Коментари Харесай

Русия прати на бойно дежурство ядрената междуконтинентална балистична ракета Булава

Русия вкара в употреба своята междуконтинентална балистична ракета " Булава ", изстрелвана от подводница, оповестява държавната осведомителна организация ТАСС, представена от " Фокус ".

Руските държавни медии цитират основния конструктор на ракетата Юрий Соломонов, съгласно който приемането ѝ е било оповестено с декрет на 7 май, в същия ден, в който Владимир Путин стартира нов шестгодишен мандат в Кремъл.

Ракетата " Булава " е създадена в границите на стратегия, почнала през 90-те години на предишния век, и е предопределена за разполагане на съветските подводници клас " Борей ".

През ноември предходната година Министерството на защитата на Русия заяви, че една от тези подводници е направила сполучливо тестване на " Булава ", като я е изстреляла от подводна позиция в Бяло море край северната част на Русия.

ТАСС заяви, че Северният и Тихоокеанският флот на Русия в този момент включват седем подводници от клас " Борей " и всяка от тях носи по 16 ракети " Булава ".

От началото на войната в Украйна Владимир Путин предизвестява Запада, че директната интервенция на войските на НАТО там може да провокира нуклеарен спор.

Досие

„ Булава “ (на съветски: Булава, „ боздуган “; РСМ-56) e балистична ракета за изстрелване от подводници, създадена за Военноморския флот на Русия и конфигурирана от 2013 година на новоразработения клас подводници „ Борей “.

„ Булава “ е основен детайл в съвременнана съветска нуклеарна триада и е най-скъпият оръжеен план в историята на страната.

Може да носи нуклеарна бойна глава. Далекобойността е към 8000 километра.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР