Най-разпространените хранителните разстройства са анорексията и булимията, твърдят лекари. По

...
Най-разпространените хранителните разстройства са анорексията и булимията, твърдят лекари. По
Коментари Харесай

Коронавирусът ни удря с хранителни разстройства

Най-разпространените питателните разстройства са анорексията и булимията, настояват лекари. По неофициални данни пациентите с хранителни проблеми у нас са над 250 000, само че броят им сигурно е доста по-голям, защото не всички търсят помощ от специалисти, съобщи БНР.

Само за една година дамите с хранителни проблеми у нас са се нараснали с повече от 20 на 100. Във всяко учебно заведение има най-малко 10 девойки с анорексия, сочи статистиката. Студентката по логика на психиката от Пловдив Катерина Чобанова споделя за ученичка и балерина, която след засегнатост, че не задоволително слаба и гъвкава, е отслабнала фрапантно и е стигнала до 34 кг. " В момента тя е жива и здрава, чака детенце, доста е щастлива. "

Ограниченията, свързани с епидемията от ковид, също се отразяват на хората с хранителни разстройства . Специалистите регистрират тревожна наклонност - освен дами, а и от ден на ден мъже и деца стават жертви на хранителни разстройства. 2 юни е Световен ден за битка с питателните разстройства.

Пътят към оздравяването постоянно продължава с години. В съответния случай това е лишило цели 10. Решение има - в случай че страдащият има шанс да попадне на подобаващите експерти и се престраши да приказва за казуса си, споделя Катерина, която посвещава огромна част от времето си да оказва помощ на хора с такива проблеми.

" Хранителните разстройства към момента са тематика табу измежду обществото и доста хора са с предубеждения към тях. Много хора не знаят, че това не е просто диета, не е просто глезотия, доста постоянно под това стоят доста по-сериозни признаци, доста по-сериозни прекарвания ", акцентира Чобанова.

Жертви на анорексията са най-вече тийнейджърките, а от булимия най-често страдат младите дами. И двете болести повреждат тежко душeвността. Човек губи действителна визия за външния си тип, живее в непрекъснат боязън да не напълнее и съвсем не се храни.

Заболяванията се откриват мъчно, тъй като страдащите по предписание не търсят помощ и мъчно се вземат решение да споделят.

Болестта е доста рискова, тъй като поврежда бъбреците, сърцето, черния дроб, основава хормонални проблеми, засягат се щитовидната жлеза и женските полови органи. Смъртните случаи при тези девойки са зачестили доста. Едва 50% от тях живеят повече от 2 година след разкриване на заболяването, в случай че не се вземат незабавни ограничения, сочи статистиката. Лечението стартира първо с осъзнаване на казуса, споделя Николета Няголова, студентка по логика на психиката и доброволец в самодейността " Матрица на глада ", отдадена на питателните разстройства.

" Ако човек не стигне самичък до осъзнаване, няма по какъв начин да се промени и методът му на държание, т.е. даже другари и родственици да му оказват помощ първоначално, в случай че той не е съзнателен за казуса си, самият развой би бил доста по-труден. В някои случаи страдащият е наясно с това, че има проблем, само че по някакъв метод го отхвърля даже за себе си и пред другите ", разяснява Николета Няголова.

Николета Няголова и Катерина Чобанова са част от екипа, основал Facebook групата " Животът и питателните разстройства ", която има близо 5 000 почитатели.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР