Най-новата българска опера Каменният пир възкресява вечния образ на Дон

...
Най-новата българска опера Каменният пир възкресява вечния образ на Дон
Коментари Харесай

Две дами създадоха нова българска опера за Дон Жуан

Най-новата българска опера " Каменният гуляй " възкресява безконечния облик на Дон Жуан. Тя е дело на две дами - композиторката Албена Петрович Врачанска и писателката Яна Букова.

Световната премиера на творбата ще бъде на 19 август 2021 година в границите на 17-ия Моцартов фестивал в Правец. Постановката е на Държавна опера – Стара Загора под режисурата на Огнян Драганов.

По време на пандемията Врачанска и Букова си слагат задачата да разработят по нов метод историята на неуморимия съблазнител. " Каменният гуляй "  заема фамозните облици от либретото на Лоренцо да Понте и ги изпълва с ново наличие, касаещо съвременността ни. Драматичният текст съдържа голям брой  цитати - от " Дон Жуан "  на Моцарт до научни публикации и новинарски известия, както и от съчинения на Киркегор и Камю по отношение на именитата историческа фигура. 

В " Каменния гуляй "  Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, употребява и изхвърля обектите на своята пристрастеност и прищявки, се трансформира в символна фигура на актуалния човек, в облик на абсолютния потребител. Неговата пренебрежителност и безнаказаност го водят да провокира (така, както неговият предходник провокира Командора) самата земя, на която стъпва, от която се храни. Гневът на природата носи гибелта му.

Какво е Ад е една от основните тематики на операта. Климатичният Ад на ужасяваща горещина и непостижим мраз, който би се случил? Моралният Ад, в който водят грешките? Отказът от обич и благосклонност? " Каменния гуляй "  започва с Дон Жуан самичък на сцената, удовлетворен и самодостатъчен в своето Его. И приключва с Дон Жуан още веднъж самичък, откакто е унищожил всички, всичко и себе си. Адът е пустинята, която индивидът самичък е основал.

В ролята влиза тенорът Николай Моцов. Лепорело е Иван Кабамитов, Дона Елвира - Тереза Бракалова, Дона Анна е Деси Стефанова, а Дон Отавио - Валери Турманов. Участват още Костадин Якшев, Марин Русинов, Игнат Желев, Инна Андреева, Камелия Стойчева, Пролет Пенчева, Ивона Иванова, Лили Ходжева. Диригент е Виктор Крумов, а помощник режисьор - Денис Бояджиев.

---

През този месец гостите на Моцартовия фестивал в Правец ще могат да се насладят и на концерт на камерен оркестър Drop Down Community и цигуларката Лия Петрова; на музикалния театър „ В очакване на Моцарт “, дело на режисьоркате Вера Немирова, която ще бъде и гостът на обичайна „ Среща с подпис “. Солисти са студенти от Вокалния факултет на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “, а спектакълът е отдаден на 100-годишнината на Музикалната Академия.

Във фестивалната стратегия е включен също концерт-матине на млади музикални гении от гр. Правец. Последната фестивална вечер е поверена на балет " Арабеск " със и спектакъла Opera Diva и специфичното присъединяване на прима балерината Веса Тонова. Билети за всичи събития могат да се намерят в. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР