Най-накрая! След повече от две години придвижване на повърхността на

...
Най-накрая! След повече от две години придвижване на повърхността на
Коментари Харесай

Най-накрая! Марсоходът “Кюриосити” достигна планината Шарп!

Най-накрая! След повече от две години напредване на повърхността на Марс, еднотонният марсоход “Кюриосити ” доближи подножието на планината Шарп.

Хубавата вест пристигна една следмица откакто панел на НАСА откри, че “Кюриосити ” не прави задоволително научна работа. Причината по тази причина е следната: марсоходът загуби доста дълго време в напредване към планината Шарп, без да прави научни проучвания по пътя. Придвижването се усложни от ускореното изхабяване на колелетата на марсохода, което наложи търсене на различни направления.

 Curiosity at Mt. Sharp

Тази фотография, направена от марсохода “Кюриосити ”, демонстрира характерните пластове на хълмовете Пахръмп. Credit: NASA/JPL-Caltech

Ето топографска карта, която демонстрира планината Шарп и околната котловина:

 Curiosity at Mount Sharp

Топографска карта на района, където работи “Кюриосити ”. Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

На тази карта бялата пунктирна линия отбелязва границата, където се срещат скалите от равнинния район – Aeolis Palus и тези в подножието на планината Шарп – Aeolis Mons.

Текущото състояние на марсохода е обозначено с жълта звезда – “Кюриосити ” се намира навръх границата сред равнината и планината. Оттук насетне той навлиза в района на планината Шарп.

Неприятната констатация, че марсоходът “Кюриосити ” не е приключил задоволително научна работа, докара обаче до смяна в маршрута:

 Curiosity - Old Route

Разликата сред новия и остарелия маршрут. Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona


Първоначално екипът планираше да се придвижва по ръба, към планината Шарп (старият маршрут – Old Route). Този маршрут е обиколен, само че най-после щеше да докара до изкатерването към забавните пластове на Шарп.

Сега обаче е селекциониран нов маршрут. Първоначално “Кюриосити ” ще поработи в района на хълмовете Пахръмп – първият хълмист район, част от планината Шарп. Но по-късно няма да обикаля, а напряко ще се втурне към хълмовете Мъри. Новият маршрут е обозначен в жълто.

 Curiosity terrain

Тази фотография, направена от марсохода “Кюриосити ”, демонстрира долината Амаргоса, която води към планината Шарп. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

 

Има обаче и научни аргументи екипът на “Кюриосити ” да стартира да изследва незабавно хълмовете Пахръмп. Под аления пласт марсиански прахуляк са открити скали, които имат сиво-зелен, земен тип. Такъв вид скали са следени за пръв път.

“Кюриосити ” ще стартира да ги дълбае и изследва още през идната седмица.

Ръководителят на научните задания Джон Гроцингер не оспори рецензията на научния панел, че “Кюриосити ” не е приключил доста научни задания до този миг.

“Аз мисля, че главната рекомендация на панела е по-малко напредване и повече дълбаене на скали ”, заяви той. “Мисля си, че рекомендациите на обзора и това, което желаеме да създадем като просвета, ще съвпадне, тъй като към този момент пристигнахме на планината Шарп. Ще дълбаем повече ”.

Гроцингер показа, че след няколко години марсоходът ще е приключил задоволително научна работа и никой няма да се тормози.

За повече информация по отношение на проектите екипа на задача “Кюриосити ”, посетете уеб страницата на НАСА.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР