Най-мащабният инфраструктурен проект е доизграждането на магистрала Струма. © Цветелина

...
Най-мащабният инфраструктурен проект е доизграждането на магистрала Струма. © Цветелина
Коментари Харесай

Държавните разходи до 2020 г.: 8 млрд. лв. за инфраструктура, 6 млрд. за региони

Най-мащабният инфраструктурен план е доизграждането на автомагистрала " Струма ".

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Unicredit: Българската стопанска система е измежду най-хубавите образци в района

Проблемите с върховенството на закона, банковия контрол и сигурността на границата са трите спънки по пътя към еврозоната
18 апр 2018
Над 100 млн. евро ще бъде еврофинансирането на неземеделски действия

Очаква се приемът на планове да стартира през май, средствата ще бъдат разпредели в 4 съществени бранша - произвеждане, услуги, занаяти и туризъм
18 апр 2018
ИПИ: Регионите със мощни стопански системи дърпат нагоре и периферните общини

Фактор е развиването на промишленото произвеждане и опцията да се работи в близко обитаемо място с по-висок стандарт
16 апр 2018
Минималната заплата ще стигне 650 лева през 2021 година

Държавните финанси ще са на недостиг до 2019 година, усилват се главно настоящи разноски, а стопанската система ще пораства над капацитета си съгласно документ на Министерството на финансите
5 апр 2018
Еврото, петролът и металите ще нарастват през 2018 година

Министерството на финансите залага 3.9% растеж на стопанската система през тази година в последната си макропрогноза
3 апр 2018 През идващите три години държавното управление възнамерява разнообразни ограничения, осъществяването на които ще коства общо 22 милиарда лева и може усили Брутният вътрешен продукт с до 10.3% по отношение на базисния сюжет. Друг резултат е покачване на заетостта с 5.4% и по-ниска безработица с 2.2 прочие п. Изчисленията са направени с моделът СИБИЛА и са част от новата Конвергентна стратегия (2018-2021), оповестена през днешния ден на страницата на Министерството на финансите. Тя беше призната на съвещание на Министерски съвет в сряда.

Инфраструктурата и районното развиване ще бъдат най-големите пера в държавната тактика до 2020 година със заделени запаси надлежно от 7.8 и 6.2 милиарда лева Добра вест е, че забележителна сума ще бъде отделена и за образованието и повишение на квалификациите на работната мощ - 3.7 милиарда лева Други 3.5 милиарда лева пък са предопределени за ограничения за понижаване на бедността, а най-малки суми ще отидат за вложения и нововъведения (0.4 милиарда лева.), за повишение на успеваемостта на обществените услуги (0.2 милиарда лева.) и енергийна сигурност (0.2 милиарда лева.).

Транспортна съгласуваност и районно развиване

Според тактиката най-голямата сума от плануваните до 2020 година средства ще отиде за инфраструктура - 7.8 милиарда лева Един от най-мащабните планове е доизграждането на Автомагистрала " Струма ", което главно се финансира от еврофондове. Другите огромни планове са най-вече фокусирани към железопътната мрежа, измежду които рационализация на ж.п. линия София-Пловдив и рехабилитация на ж.п. линия Пловдив-Бургас, които също са с еврофинансиране.

Друго огромно перо в държавната тактика е районното развиване, за което са планувани 6.2 милиарда лева Парите ще отидат за ограничения, свързани с повишение на потенциала на локалните управляващи, възстановяване на трудовата градска подвижност, създаване на широколентова инфраструктура, маркетинг и развиване на туризма и образуване на районни туристически артикули.

Човешки запаси и беднотия

За страна с дефицит на служащи и намаляващо, застаряващо население качеството на човешките запаси е от значително значение. Затова и плануваните 3.7 милиарда лева за обучение и образования са добра вест, като тук фокусът е върху качеството и достъпа. Сред главните насоки във връзка с образованието са създаването на по-ефективни модели за финансиране, въвеждане на система на заеми, повишение квалификацията на учителите и възстановяване на връзките с бизнеса - мярка, за която фирмите упорстват от дълго време.

Друга част от проекта е образованието да се ориентира към творчество и нововъведения. Обученията за повишение на квалификациите пък ще бъдат свързани с ученето през целия живот, като концепцията е да се приспособяват съществуващите политики към потребностите на пазара.

Държавата залага и на ограничения за обезпечаване на по-гъвкава претовареност, които, в случай че бъдат осъществени, евентуално ще улеснят едва показани групи на пазара на труд като възрастни и майки да се включат. Уязвимите групи в обществото пък ще могат да се възползват от повече благоприятни условия за претовареност и пускане на личен бизнес. Това са част от ограниченията за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване, за които са отделени 3.5 милиарда лева

Инвестиции и електронно ръководство

На фона на забележителните суми за инфраструктура, райони и обучение, сметката за нововъведения и вложения е много скромна - едвам 400 млн. лева до 2020 година Стимул ще получат вложенията в промишленост и високотехнологични производства и услуги посредством поддръжка за създаване на инфраструктура, образования, основаване на претовареност и финансиране на иновационни планове. С националните средства ще се обезпечи присъединяване на български предприятия в европейски стратегии, а с европейските пари - основаване и доизграждане на иновационна и научна инфраструктура.

Стратегията включва също ограничения за повишение на успеваемостта на обществените услуги на стойност 200 млн. лева, най-вече по линия на развиването на електронно ръководство и съгласуваност сред администрацията. Друго 200 млн. лева ще отидат за енергийна сигурност и повишение на ресурсната успеваемост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР