Най-малко 20 афганистански войници и полицаи бяха убити при атаки

...
Най-малко 20 афганистански войници и полицаи бяха убити при атаки
Коментари Харесай

Споразумението се пропука: Талибаните атакуваха смъртоносно, САЩ ги удариха от въздуха

Най-малко 20 афганистански бойци и служители на реда бяха убити при офанзиви на талибаните през миналата нощ, оповестиха представители на локалните управляващи, представени от Франс прес.

Това се случва единствено няколко часа след телефонния диалог сред американския президент Доналд Тръмп и политическия водач на талибаните молла Абдул Гани Барадар, отбелязва организацията.

" Талибанските бойци нападнаха минимум три предни поста на армията в окръг Имам Шахиб в провинция Кундуз и убиха 10 бойци и четирима служители на реда ", заяви Шафиула Амири, член на провинциалния съвет на Кундуз. В провинция Урузган при офанзиви на талибаните са убити шестима служители на реда и са ранени други седем, сподели Зергай Ебади, представител на губернатора на провинцията.

В отговор Съединените щати нанесоха въздушен удар по талибани в южната афганистанска провинция Хелманд, заяви представител на американските въоръжени сили в Афганистан, представен от Ройтерс.

Това е първото по рода си нахлуване след подписаното в събота в Доха, Катар, двустранно съглашение сред Съединени американски щати и талибаните, което планува вероятно евакуиране на американските бойци от Афганистан. При подписването му талибаните оповестиха, че прекъсват военните си интервенции.

Американският боен представител, полковник Сони Легът, написа в " Туитър ", че талибански бойци са атакували надзорен пункт на афганистанските сили за сигурност и ударът от въздуха е бил защитителен за преустановяване на нападението. Вашингтон желае мир, само че приканва талибаните да спрат " ненужните офанзиви " и да се придържат към уговорките си по съглашението, добави той.

Доналд Тръмп сподели, че е останал удовлетворен от телефонния си диалог с молла Абдул Гани Барадар. Смята се, че Тръмп е първият президент на Съединени американски щати, разговарял директно с лидер на талибанското придвижване.

Тръмп дефинира като " доста положителни " връзките си с молла Барадар. " Днес организирахме прекрасен дълъг диалог и знаете ли, те желаят да спрат насилието. Те също биха желали да спрат насилието ", сподели Тръмп пред кореспонденти. " Мисля, че всички ние имаме доста общи ползи ", съобщи президентът.

Молла Барадар уверил Тръмп, че в случай че Съединени американски щати съблюдават съглашението, ще имат с талибаните " позитивни двустранни връзки ".

Ще се схванат ли талибаните и афганистанските управляващи

Талибаните оповестиха, че няма да договарят с държавното управление в Кабул, до момента в който не бъдат освободени към 5000 техни съидейници от афганистански затвори. Това сподели на 2 март представител на талибаните. Според подписаното съглашението сред Съединени американски щати и талибаните - двете страни се ангажираха да работят за освобождение на политическите пандизчии и военнопленниците като мярка за създаване на доверието. Споразумението прикани афганистанското държавно управление да освободи към 5000 талибани, а талибаните - да пуснат на независимост към хиляда души, лоялни на държавното управление.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани, който не бе страна по тези договаряния, отхвърли това искане. Говорител на Гани сподели, че освобождението на пандизчии не може да бъде изискване, а би трябвало да бъде тематика на договаряния.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР