Отношенията между Българската православна църква, между българската държава и Светия

...
Отношенията между Българската православна църква, между българската държава и Светия
Коментари Харесай

Радев: Отношенията между БПЦ, българската държава и Светия престол датират от векове

Отношенията сред Българската православна черква, сред българската страна и Светия трон датират от епохи. Това сподели президентът Румен Радев при откриването на изложбата „ Атон в рисунки и фотографии “ в Папския латерански университет в Рим.

Държавният глава е на двудневно посещаване във Ватикана и Италианската република.


Още от 868 година, когато папа Адриан II приема в " Санта Мария Маджоре " светите братя, благославя ги, прогласява ги за " равноапостолни " и освещава носените от тях духовнослужебни книги, добави президентът, представен от Българска телеграфна агенция.

Радев уточни, че е чест да открие изложбата в навечерието на „ най-светлия за нас българите празник – Денят на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност “. Ден, в който се прекланяме пред църковно-дипломатическата задача на светите братя Кирил и Методий и пред тяхното непреходно духовно завещание, сподели президентът.

Днешната галерия е едно прелестно продължение на тези връзки, датиращи от епохи. Тази галерия е доказателство, че връзките сред християните са на взаимно почитание, на съдействие, на общата задача да строим свят, изпълнен с религия, вяра и с общи каузи за мир, духовно извисяване и благополучие, разяснява президентът Радев.

По думите му всеки, който е посетил Атон, знае, че това е едно извънредно съкровено прекарване и духовно извисяване. От това, което виждам, мога да кажа, че създателите са съумели да пресъздадат всичко това, което човек може да изпита, посещавайки това свято място, добави Румен Радев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР