Най-малко 10 души загинаха при наводнения, причинени от проливни дъждове

...
Най-малко 10 души загинаха при наводнения, причинени от проливни дъждове
Коментари Харесай

Десет загинали, 21 изчезнали след проливни дъждове в Бразилия

Най-малко 10 души починаха при наводнения, породени от проливни дъждове в южната част на Бразилия, оповестиха управляващите, до момента в който спасителите издирваха близо две дузини души, оповестени за изчезнали. Пороите в щата Рио Гранде до Сул разселиха към 3300 души в над 100 общини, доста от които бяха преместени в приюти. Президентът Лула да Силва разгласи, че ще посети региона, за който губернаторът Едуардо Лейте сподели, че се оправя с „ най-лошото злополучие в историята на нашата страна “. Лейте сподели, че работата по откриването на изчезналите продължава, макар че се предвиждат още проливни дъждове. И той насочи апел за помощ с хора, " подготвени за обстановки на безпорядък и война ". Продължителните дъждове унищожиха мостове и блокираха пътища, оставяйки няколко общности в щата изцяло откъснати.


„ Загубихме всичко, всичко, цялата храна, всичко, което имахме в къщата “, сподели Адриана Салете Гас от град Санта Крус до Сул пред локалните медии. „ Нашата къща е висока два метра и към момента е наводнена.

Властите приканиха хората да заобикалят региони около държавните автомагистрали заради риск от кални свлачища, а тези, които живеят покрай реки или по хълмове, да се изтеглят. От вторник спасители и бойци се борят да освободят фамилиите, хванати в капан в домовете си, доста от които останаха на покривите, с цел да избягат от покачващите се води. Заместник-губернаторът на щата Габриел Соуза сподели, че вредите се правят оценка на 20 милиона $. Най-малко 11 души са били ранени и близо 20 000 са наранени по други способи от наводненията, споделиха публични лица. Лошото време попречва избавителните интервенции, постоянно на труднодостъпни места, а броят на починалите продължава да пораства от първичните пет, обявени във вторник. Лула написа на X, че ще посети региона в четвъртък, „ с цел да ревизира обстановката “. Президентът по-рано разгласи, че федералното държавно управление изпраща помощ за реагиране на бедствието, което съгласно него е резултат от изменението на климата.

Кошмар

Десетки хиляди хора в Рио Гранде до Сул са останали без питейна вода, споделиха чиновници, а телефонните и интернет услуги са прекратени в минимум 60 общини. В опит да стигнат до суха земя, жителите на дребния град Енкантадо напускаха региона пешком или с мотоциклети по развалени и насъбрани с тиня пътища, отбелязва AFPTV. На към 100 километра град Синимбу беше потънал във вода, а улиците му се трансфораха в реки. Кметът Сандра Бакс сподели, че градът е без интернет, питейна вода и електричество, описвайки обстановката като " призрачен сън ". „ Синимбу е като военна зона, изцяло опустошен... Всички магазини, компании, супермаркети – всичко е опустошено “, сподели тя във видео, оповестено в Инстаграм. В Санта Крус до Сул спасителите използваха лодки, с цел да транспортират жителите, доста от които деца, на безвредно място. Реките в района към този момент бяха набъбнали от предходни стихии, а поройните дъждове в края на март оставиха минимум 25 жертви в щатите Рио де Жанейро и Еспирито Санто. Най-голямата страна в Южна Америка претърпя поредност от неотдавнашни рискови метеорологични феномени, за които специалистите споделят, че са по-вероятни от изменението на климата. Наводненията пристигнаха на фона на леден фронт, блъснал юг и югоизток, последван от вълна от рискови горещини. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР