Най-логично от политическа гледна точка е кандидатът на ГЕРБ за

...
Най-логично от политическа гледна точка е кандидатът на ГЕРБ за
Коментари Харесай

Делийски: Несериозно е Борисов да не е кандидатът на ГЕРБ

Най-логично от политическа позиция е претендентът на ГЕРБ за държавен глава да е Бойко Борисов. Но очевидно това няма да се случи, макар че е несериозно. Очаквам обаче множеството партии да извадят свои претенденти, защото вота ще е 2:1 и е разумно да се търсят всевъзможни благоприятни условия за активизиране на електората. От тактическа позиция допускам, че за първия тур множеството партии ще показват свои кандидатури. След това, за втория тур, ще се случва позиционирането.

Това разяснява пред novini.bg политологът Страхил Делийски.

„ Големият проблем в българската политика е, че каквото и да създадат партиите, не могат да обидят никого. Това е голямата драма на нашия политически развой. Политиците и партиите живеят обособен и друг живот от гласоподавателите. Самостоятелният живот на гласоподавателите е обвързван с отвод от гласоподаване. Що за концепция на политиците е към момента да няма ясни претенденти за президент “, попита той.

Според него това е абдикация от отговорност, не е съществено, не е политическо деяние. „ Това е следващото доказателство, че партиите не се интересуват от това да съставляват политики и ползи, а подчиняват своето държание на някакви дребни, конюнктурни сметки, които са функционалности на по 5-6 индивида от управлението на тези организации “, счита Делийски.

„ Изборите са по едно и също време за президент и за нов състав на Народното събрание и може да чакаме малко по-висока степен на готовност. Да, става въпрос за два разнообразни метода на избор, само че чакам малко по-голяма интензивност и въпреки всичко не прекомерна. Следейки оценките на сътрудниците социолози, можем да създадем догадка от изследователска позиция, че тези 2/3 близо /60%/ от гласоподавателите, които до момента не намираха свое посланичество, ще не престават да не го намират. Това е доста притеснително. Защото, в случай че президентския избор вдигне малко интензивността, а това не е напълно несъмнено, и някоя партия или партии получат бонус в резултат на това, не значи, че те ще са внушили доверие в гласоподавателите. Измамна заблуда е. Но пък да се надяваме, че това би могло да помогне за сформиране на болшинство “, показа той.

„ Важно е по какъв начин ще оценяваме резултатите от вота – дали от позиция на опцията за сформиране на дейно болшинство и държавно управление. Или от гледната точка на представителността на политическата система. Това са две разнообразни неща и според от фокуса, ще вършим оценките. Това ще е основната алтернатива в българската политическа система от тук нататък. Важно е ние, като общество, да влезем в този диалог и да си кажем ясно: Какво чакаме от нашата политическа система? Да бъде постоянна или да бъде представителна? Повечето партии имат свои стратегии. С минимални разлики в тях проличава, че всички партии у нас са десни. Българска социалистическа партия, да вземем за пример, на програмно ниво има някакви по-леви оферти, само че на процедура те липсват. Имаме доминация на дясното идеологическо, програмно говорене. И една голяма маса от население, което чака по-лява политика – по-справедлива данъчна система, за повече преразпределяне на публичните богатства, за по-лесен достъп до обучение и опазване на здравето и така нататък. Това излиза наяве от разнообразни проучвания до момента. Така че няма идеологически конфликт в политиката, само че има абсурд, тъй като множеството партии са вдясно, а множеството гласоподаватели вляво “, разяснява Страхил Делийски.

„ Връзката сред партии и гласоподаватели у нас не минава на ценностно и идейно ниво, а на друго, от вида на про-Борисов, или анти-него, про-Русия, анти-нея и така нататък и тъй наречените. Затова в последна сметка получаваме такива сформира на Народно събрание като досегашните. Те са представителни по линия на изброените тук разделения, само че въобще не са за обществените и стопански разломи в обществото ни “, добави политологът.

Според него структурата на идващия парламент, няма да е доста по-различна от тази на досегашния. „ Вече загатнах, че при избори 2:1 е по-трудно да се плануват безапелационни резултати. Много е допустимо обаче патриотичните организации да имат пробив, тъй като има контейнер по тази причина. Но с максимален интерес се чака какво ще се случи с новия план на Кирил Петков и Асен Василев. За някои гласоподаватели той е благонадежден, за други не е и това е обяснимо, тъй като обществото ни е доста разслоено. На този стадий мога да кажа, че този план е главно плод на политически маркетинг и успеваемост. Вероятността той да бъде изработен добре, е огромна и евентуално има късмет да влезе в Народното събрание “, приключи Делийски.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР