Най-късият път на руските ракети към САЩ преминава през Северния

...
Най-късият път на руските ракети към САЩ преминава през Северния
Коментари Харесай

Какви цели преследва Русия в Арктика?


" Най-късият път на съветските ракети към Съединени американски щати минава през Северния ледовит океан ", споделя съветски боен наблюдаващ. Какво можем да чакаме в района на Арктика? Какви ползи преследва Русия там?

Тази седмица в Рейкявик се проведе среща на страните, членуващи в Арктическия съвет. Русия, която на форума бе показана от външния министър Сергей Лавров, пое от Исландия председателството за следващите две години. Съветът за първи път одобри дълготраен стратегически проект - с цели до 2030 година. Пълноправните членове на Съвета - Русия, Съединени американски щати, Исландия, Дания, Финландия, Норвегия, Швеция и Канада - се сплотиха към своите общи полезности и блян за природосъобразно развиване и запазване на климата и околната среда в района. Бе подписана и обща заключителна декларация.

Въпреки голям брой конфликтни точки сред Русия и Запада съветският външен министър увери, че разговорът и съдействието ще продължи и по време на съветското председателство. " Убеден съм, че районът на Арктика може да продължи да се развива единствено въз основа на съдействието ". И още: " Арктика е област на мира, стабилността и градивното съдействие. "
Редакцията предлага
Какво желае Русия?

" Положителните връзки "  сега би трябвало да бъдат разширени и на военно равнище. Засега Лавров не вижда " капацитет за спорове " в Арктика. " Щастливи сме, че и множеството наши сътрудници са на това мнение. " Преди срещата Съединени американски щати бяха изразили угриженост за възходящите военни интензивности на Русия. През последните години руснаците ускориха военното си наличие в района. 

За Русия председателството на Арктическия съвет е опция " на интернационално равнище да отбрани своите ползи според президентските декрети ", съобщи още преди срещата руският министър за развиването на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков. Въпросните декрети представляват формалната тактика на Русия в Арктика до 2035 година. Тя планува популацията на съветските арктически области да нараства, както и приходите - поне двойно, а отсам да се усъвършенства благосъстоянието на хората там, което пък да докара и до увеличаване на междинната дълготрайност на живота. Стратегията включва и разширение на интернационалното и научно-техническо съдействие. Освен това е планувано и разполагането на повече оръжия.

Северният морски път е по-къс, но по-бавен и по-скъп

Русия разпорежда огромни очаквания на развиването на северния морски път, който е част от североизточния пасаж и води от остров Нова земя до Беринговия пролив. За тази цел Русия е построила цяла флотилия от ледоразбивачи. Миналия месец президентът Владимир Путин разгласи, че до няколко години северният морски път ще може да се употребява целогодишно. Москва желае до 2035 година размерът на транспортираните товари да доближи 130 милиона тона годишно.

Подобно развиване на северния морски път дава отговор на концепцията за превръщането на Русия в геополитическа големина, присъстваща по едно и също време в двете полукълба, както и в мост сред старите и новите центрове на световен стопански напредък, споделя Николай Петров от лондонския мозъчен концерн Chatham House.

Тъй като Арктика е богата на естествени запаси, Русия има намерение да усили десетократно добива на полутечен газ до 2035 година, т.е. да достигне 91 милиона тона. " Това ще коства скъпо, само че добивът и втечняването на природен газ е най-важният, в случай че не и единственият източник на растеж за съветската стопанска система. Към плана за полутечен газ се причислиха Китай и Франция и това дава обещание фантастични резултати ", споделя Петров.

Директорът на бременския Институт за стопанска система на морския превоз и морска логистика Буркард Лемпер счита, че си засвужава североизточният откъс да се употребява за транспорт на суровините, добивани в съветските арктически територии. Но е доста подозрително до каква степен рентабилно - стопански и организационно - би било потреблението на този морски път за транспорт на друти товари, главно в контейнери. " Нуждата товарните кораби да бъдат придружавани от ледоразбивачи значително ще оскъпи директните разноски. И употребяваните единствено през лятото кораби ще се нуждаят от усилени корпуси, които да устоят на конфликт с плаващ леден блок или айсберг. Това ще докара до увеличение на тяхното тегло, до понижаване на тяхната товароносимост и до повишение на разхода на гориво ", споделя Лемпер.

Във всички съветски документи за бъдещето на Арктика се приказва за разширение на военната инфрастрактура в региона, за покупката на най-съвременните технологии и за поддържане на бойна подготвеност от съветските елементи. От години Русия работи за разширение на военното си наличие в Арктика. Така да вземем за пример сега се правят проби с подводния дрон " Посейдон ", задвижван с нуклеарно гориво. За това " ново оръжие " президентът Путин приказва пред Народното събрание през 2018 година. Като " безпрецедентта военна мощ " на Русия дефинира СиЕнЕн оповестените през април сателитни фотоси на съветските военни бази в Арктика. Експертите, които проучиха снимковия материал, стигнаха до извода, че през последните пет години Русия е работила интензивно за укрепването на базите си по съветското арктическо крайбрежие.

Кой заплашва Русия от север?

" Руските военни мерки в Арктика са по-мащабни от тези на другите страни ", споделя съветският боен наблюдаващ Александър Голц. Според него по този начин Москва желае да покаже, че е дейна в района, което е по-лесно и по-евтино, в сравнение с да построява плаващи нефтени платформи за сондажи и да транспортира полутечен газ. Голц счита, че на този декор военната борба в региона на Арктика се развива по модела на Студената война. Най-късият път на съветските ракети по посока на Съединени американски щати минава точно през Северния ледовит океан, споделя той.  " Просто няма друга обяснима причина за разполагането на оръжия в Арктика. "

През идващите три години Москва желае да инвестира 15 милиарда рубли (около 167 милиона евро) в разнообразни действия в Арктика. Може би и за понижаване на последствията от климатимните промени, които в Арктика към този момент получават пагубни размери? По-скоро не, тъй като за Русия националната сигурност е приоритет, споделя Михаел Паул от берлинската фонндация " Наука и политика ". " За Русия предпочитани по време на съветското председателство на Арктическия съвет области ще бъдат добивът на сила и военните въпроси, до момента в който тематиката за климата ще бъде от второстепенно значение за страната ", споделя Паул.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Нещо невиждано в Арктика
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР