Най-голямата загуба от акции в корпоративната история вече е налице.

...
Най-голямата загуба от акции в корпоративната история вече е налице.
Коментари Харесай

Китайски гигант, изгуби толкова пари, колкото да купи всички компании на БФБ 140 пъти

Най-голямата загуба от акции в корпоративната история към този момент е налице. И наподобява нещата за въпросните скъпи бумаги могат да станат още по-зле.

Преди 10 години държавното китайско сдружение PetroChina дебютира на борсата в Шанхай. Постепенно до през днешния ден компанията е изгубила към 800 милиарда $ от своята пазарна капитализация.

Трудно е човек да си показа какъв брой тъкмо огромна е тази сума. Според изчисленията на Bloomberg тя е задоволителна, с цел да купиш всички обществени компании в Италия или да обиколиш Земята 31 пъти със сметки от 100 $.

Погледнато от различен ъгъл тази сума е 140 пъти по-голяма от общата капитализация на всички компании, търгуващи се на Българската фондова борса (БФБ). Според данните за последното тримесечие на БФБ капитализацията й се равнява на 9,5 милиарда лв. или към 5,6 милиарда $.

 Снимка 320728
Източник:

Това прави търговията на PetroChina на фондовата борса най-голямата загуба за акционери в света.

Според прогнозите на анализаторите в идващите 12 месеца скъпите бумаги на държавната компания ще изгубят още 16% от цената си до най-ниското си ниво изобщо.

Огромният спад на акциите значително е провокиран от политиката на държавното управление в Пекин, обвързвана с понижаване на зависимостта на китайската стопанска система от суровините и ограничение на обвързваните с това пазарни спекулации.

Именно те доведоха до това PetroChina да стане първата компания с капитализация от 1 трилион $.

Трябва да се означи, че огромна част от аргументите за срутва на скъпите бумаги са били отвън компанията. През 2007 година, когато тя се листва на борсата в Шанхай, балоните на петролния и на имотния пазар в Китай бяха пред пръсване, а световната финансова беше зад ъгъла.

Но като се има поради, че енергийният показател на Китай CSI 300 Energy е изгубил 73 на 100 от цената си за последното десетилетие, поевтиняването на акциите на PetroChina с 82% не наподобява чак толкоз ужасно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР