Най-голямата саудитска инвестиция в България се очаква да стартира до

...
Най-голямата саудитска инвестиция в България се очаква да стартира до
Коментари Харесай

Саудитска компания купува телекомуникационните кули на United Group

Най-голямата саудитска инвестиция в България се чака да започва до седмици. Това стана ясно по време на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов с Мохамад Алхакбани, основен изпълнителен шеф на саудитската компания Tawal и представители на неговия управнически екип, оповестяват от икономическото ведомство.

През последните месеци имаме извънредно интензивни контакти на държавно равнище сред България и Кралство Саудитска Арабия и виждаме първите резултати в вложенията “, сподели министър Никола Стоянов.

Tawal е в развой на закупуване на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на БТК в България, които сега се ръководят от United Group. Тази инвестиция ще бъде съчетана с придобиване на благосъстоятелност в Словения и Хърватска. Сделката се прави оценка на 1.2 милиарда евро и се чака да бъде най-голямата саудитска инвестиция в страната. Въпреки че детайлите по отношение на точния размер на инвестицията за мрежата в България към момента не са ясни, това ще бъде най-голямата единична саудитска инвестиция в страната. Предварителните оценки са, че към 60% от придобиваните активи по договорката са в България.

„ Неколкократно подчертахме, че е въпрос на време тези положителни контакти да дадат отражение и в стопанската система и се веселя, че виждаме първите съответни резултати “, добави икономическият министър.

Мохамад Алхакбани показа проектите на ръководената от него компания. Тя е в развой на закупуване на инфраструктурата на българския телеком, като дружно с него ще придобият и благосъстоятелност в Словения и Хърватска.

„ Планираме поетапно уголемение в Европа, а проектите ни са да ситуираме районен хъб тук – в София “, изясни той.

По думите му компанията му се надява да бъде и измежду тези предпоставки, които да накарат повече българи да се върнат от чужбина с изискванията за работа, които могат да им предложат.

Усилията ни като държавно управление са ориентирани точно към привличане на вложения с висока добавена стойност. Един от най-бързо разрастващите се браншове у нас е този на осведомителните и информационни технологии, а за неговия предстоящ напредък е основна свързаността “, сподели още Никола Стоянов и изрази удовлетворение, че компания с упоритости за развиване на тази инфраструктура стъпва в България.

Tawal е дъщерно сдружение на саудитския телеком STC. Основните действия на компанията  включват планиране, създаване и ръководство на консолидирани телекомуникационни инфраструктурни уреди, които разрешават най-съвременна и модулна съгласуваност. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР