Най-голямата европейска икономика - Германия, си поставя амбициозна цел. От

...
Най-голямата европейска икономика - Германия, си поставя амбициозна цел. От
Коментари Харесай

Изпълнима ли е целта на Германия - без руски газ през 2024 г.

Най-голямата европейска стопанска система - Германия, си слага амбициозна цел. От една от най-зависимите страни от Европейски Съюз от съветски енергийни източници сега желае след две години да е самостоятелна от Москва. Войната на Русия в Украйна принуждава Берлин да работи бързо - проектът беше показан от икономическия министър Роберт Хабек в петък, само че съдържа комплицирани логистични трудности, тъй като планува да спре съвсем целия съветски импорт на нефт тази година и като цяло да се откаже от доставките на газ от Москва доникъде на 2024 година

При оповестяването му Хабек още веднъж даде да се разбере, че Германия няма да поддържа неотложно ембарго върху доставките на съветски енергийни първични материали, защото цената за бизнеса и семействата ще бъде прекомерно висока. В същото време канцлерът Олаф Шолц даде обещание страната да стане самостоятелна от съветската сила " допустимо най-скоро ".
Дълга взаимозависимост
Германия, която разполага с лимитирани естествени запаси, е в обстановка да разчита на Русия за повече от половината от своите потребности от газ, съвсем половината от въглищата и към една трета от петрола, а съветската инвазия в Украйна се трансформира в голямо тестване за политиците в Берлин.

Преди военния спор страната дълго време смяташе своя енергиен преход за авангарден спрямо други западни индустриализирани страни. Политиците чакаха, че Берлин ще бъде в положение да обезпечи енергийните си доставки напълно от възобновими източници (ВЕИ), тъй че взеха решение да изключат въглищата и нуклеарната сила по едно и също време. Последните три от 17-те АЕЦ в Германия би трябвало да бъдат затворени тази година. Зелените политици в страната постоянно са се надявали, че други страни ще подражават на тази енергийна стратегия, откакто видят какъв брой добре работи.
Реклама
Но войната в Украйна разкрива друга обстановка. За да смекчи двойното унищожаване на въглищата и нуклеарната сила и да запълни пропуските в доставките по време на дългия преход към възобновима сила, Германия реши да построи огромен брой спомагателни електроцентрали, работещи с газ, напомня в разбор за Project Syndicate Ханс-Вернер Зин, някогашен президент на Германския стопански институт IFO и в този момент член на Консултативният съвет към икономическото министерство. Дори директно преди съветските сили да нахлуят в Украйна, политическото съмнение беше, че газът за тези уреди постоянно ще идва от Русия (газопроводът " Северен поток 2 " действително беше приключен, преди да бъде спрян поради войната), още повече Москва се беше потвърдила като благонадежден снабдител на първични материали за Германия по време на доста предходни рецесии и даже по време на разпадането на Съветския съюз.

Но войната на съветския президент Владимир Путин явно минира тези упования. На процедура несъразмерната взаимозависимост от съветския газ в този момент се трансформира в риск за сигурността на Германия и целия западен свят. " Това дава на Путин силата да сложи на колене най-голямата европейска стопанска система и по едно и също време с това лимитира възможностите на Запада да наложи спомагателни наказания, свързани с енергетиката на Русия ", отбелязва Зин.
Необходимите условия
В документ на икономическото министерство, озаглавен " Доклад за напредъка в енергийната сигурност ", се споделя, че газовата самостоятелност от Русия може да бъде " значително реализирана до лятото на 2024 година " с " огромни взаимни старания ", които ще понижат каузи на вноса на Германия до 10%. Изпълнението на тази цел е огромно предизвикателство, частично заради неналичието на нужната инфраструктура като терминали за полутечен природен газ, признава Хабек. Наскоро той организира диалози с публични лица в Норвегия и Близкия изток в опит да диверсифицира доставките, до момента в който Съединени американски щати и Европейският съюз обявиха предходната седмица, че ще създадат вероятното за увеличение на доставките на полутечен природен газ (LNG) за европейските страни до края на 2022 година Съгласно съглашението Съединени американски щати ще работят с сътрудници, с цел да обезпечат спомагателни 15 милиарда куб. м LNG за Европейски Съюз през 2022 година Европейската комисия от своя страна ще работи със страните от съюза, с цел да подсигурява търсенето на минимум 50 милиарда куб. метра американски LNG на година, съгласно Белия дом.

Експерти в Германия означават, че съществуването на средносрочен график за замяната на съветския газ е значимо изискване за постигането й в бъдеще. За да се забрани вносът на газ, първо е необходим благонадежден проект за това по какъв начин ще бъде заместен. Проблемът е дали може да бъде осъществен. В момента Германия внася приблизително 55% от общото си ползване на газ, като над две трети от този импорт е от Русия. Според оценките, които министерството на Хабек показва в проекта, това значи подмяна на 46 милиарда куб. метра газ годишно. Постигането на тази цел за момента е по-лесно да се разгласи, в сравнение с да се извърши, считат специалистите. Германия в този момент няма вътрешен потенциал за импорт на полутечен природен газ, който би трябвало да заеме на мястото на съветския газ.
Реклама
Планът е да се наемат нови плаващи терминали за предпазване и регазификация, известни като FSRU, с цел да може през тях да мине огромна част от тези количества. Тези плаващи терминали за импорт би трябвало да покриват доставки на 27 милиарда куб. метра. Новите наземни терминали ще дават отговор за по-голямата част от останалите доставки. Засега единствените терминали, които Германия разчита да има през 2024 година, са FSRU, което оставя дефицит от 19 милиарда куб. метра газ. Това ще би трябвало да бъде обезщетено посредством композиция от доставки от други страни и спестявания посредством разширение и успеваемост на възобновимите енергийни източници.

Тези са условията, които би трябвало да бъдат изпълнени, преди да се стигне до въпроса дали в действителност ще има задоволително полутечен газ за импорт. Ако няма задоволително свободен потенциал за произвеждане на LNG, с цел да покрие потребностите на Германия и другите страни от Европейски Съюз, това значи ценова война с Азия, до момента в който потенциалът се обезпечи. Досега методът за обезпечаване на спомагателни количества полутечен газ за целия Европейски Съюз не беше изключително работлив.

Анализаторите показаха песимизъм до каква степен е допустимо тези проекти да се осъществят. " Звучи много малко евентуално и евентуално невероятно ", споделя пред Bloomberg Найл Тримбъл, ръководещ шеф на консултанската компания Energy Contract. " Основната опция е LNG, само че този пазар е доста стеснен с малко налични непотребни товари ", изяснява Тримбъл.

" За Германия може също да има проблеми с достъпа до потенциал за импорт на полутечен природен газ. Разширяването на възобновимите енергийни източници, диверсификацията на доставчиците и увеличението на производството на чист водород също са основни детайли за енергийната смяна в Германия ", споделя Хабек.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Транспорт 3 Инфраструктура Реклама Колективният интерес
Впечатлението на специалистите е, че газовата диверсификация на Европа от Русия сега протича безредно. Най-зависимите от Русия производители, като Германия и Италия, със забавяне осъзнаха мащаба на казуса. Берлин се опълчва на предприемането на по-конкретни дейности за взаимни покупки на европейско равнище. Това би било потребно освен за договаряне на най-хубавите газови покупко-продажби, само че и за улеснение на спомагателното произвеждане, което може да подсигурява по-голям размер.

Инфраструктурните планове също биха спечелили от обмисляне и съгласуване на европейско равнище. Един от огромните уроци от енергийната рецесия в Европейски Съюз е зависимостта от Русия. Но казусът с Русия произтича от доста по-голям проблем: обособените страни преследват своите краткосрочни ползи и не мислят за стратегическите групови дълготрайни ползи на съюза. Сега се отваря отлична опция за смяна.
Рано е за енергийно ембарго " Дори и да станем по-малко подвластни от съветския импорт, в този миг е прекомерно рано за енергийно ембарго ", счита немският стопански министър. Икономическите и обществените последствия биха били прекомерно съществени. Но всеки преустановен контракт за доставка би навредил на Путин, аргументира се Роберт Хабек. Той има поради компании с съветски снабдители, които не възобновяват договорите, а бързо търсят други снабдители на фона на възходящите апели за енергийно ембарго. В резултат на промяната на договорите доставките на нефт от Русия към този момент са намалели с 25%, доникъде на годината спадът може да е с 50%, а до края на годината вносът да спре изцяло. Правителството призна, че ще бъде мъчно бързо да извади съветския нефт от веригите за доставки и приготвя комплицирани проекти за такива по море, с камиони и влакови композиции. По същия метод енергийните компании сменят договорите си, с цел да се откажат от съветските въглища. Списание Der Spiegel също цитира източници от икономическото министерство, които споделят, че " макар напредъка, незабавното ембарго към момента ще има прекомерно съществени стопански и обществени последствия ". Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР