Най-големият тръбопровод, пренасящ руски газ до Германия, затвори за редовната

...
Най-големият тръбопровод, пренасящ руски газ до Германия, затвори за редовната
Коментари Харесай

Газопроодът Северен поток 1 спира заради годишен планов ремонт

Най-големият водопровод, пренасящ съветски газ до Германия, затвори за постоянната си годишна поддръжка през днешния ден (11 юли).

Очаква се доставките по Северен поток да спрат за 10 дни, само че държавни управления, пазари и компании се тормозят, че прекъсването може да бъде удължено поради войната в Украйна, оповестява Ройтерс.

Газопроводът Северен поток 1 транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия до Германия през Балтийско море. Поддръжката по проект би трябвало да продължи от 11 до 21 юли.

Миналия месец Русия понижи доставките до 40% от общия потенциал на тръбопровода, базирайки се на забавеното връщане на оборудването, обслужвано от немската Siemens Energy в Канада.

Канадските управляващи обявиха през уикенда, че ще върнат ремонтираната турбина, само че в това време оповестиха, че ще разширят глобите против енергийния бранш на Русия.

Европа се притеснява, че Кремъл може да удължи плануваната поддръжка, с цел да ограничи в допълнение европейските доставки на газ и да затрудни проектите за запълване на газохранилищата за зимата. Подобен сюжет би усложнил газовата рецесия на Стария континент, която провокира незабавни ограничения от страна на държавните управления и мъчително високи сметки за потребителите.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек сподели, че страната би трябвало да е подготвена за опцията Русия да спре газовите потоци през Северен поток след планувания интервал на поддръжка.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли изказванията, че Русия употребява износа на петрол и газ за оказване на политически напън, като посочи, че прекъсването на поддръжката е постоянно, планувано събитие и че никой не „ измисля “ поправки.

Има и други тръбопроводи от Русия към Европа, само че потоците последователно понижават, изключително откакто Украйна спря един от маршрутите за директен газ през май, обвинявайки намесата на окупационните съветски сили.

Русия пък прекъсна изцяло доставките на газ за няколко европейски страни, които не извършиха настояването ѝ за заплащане в рубли.

В предходни години интервалът на постоянната поддръжка на Северен поток 1 е продължавал към 10-12 дни и е приключвал в точния момент.

Не е извънредно обаче да се откриват спомагателни повреди по време на рутинната техническа ревизия и операторите могат да удължат спиранията, в случай че е належащо.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР