Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

...
Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Company
Коментари Харесай

TSMC надмина очакванията за печалба и приходи

Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) разгласи в четвъртък по-добри от предстоящите облага и доходи с помощта на по-слабите макроикономически условия.

Приходите на колоса възлизат на 625,53 милиарда нови тайвански $ (19,62 милиарда щатски долара), при предстоящи за 618,31 милиарда, а чиста му облага – на 238,71 милиарда нови тайвански $, по отношение на предстоящи 225,22 милиарда

TSMC оповестява също по този начин, че приходите са се намалили с 1,5% по отношение на миналата година до 625,53 милиарда тайвански $, а чистата облага е спаднала с 19,3% по отношение на 2022 до 238,71 милиарда тайвански $. Това е сравнимо с прогнозата на TSMC за доходи за четвъртото тримесечие сред 18,8 и 19,6 милиарда американски $.

" През четвъртото тримесечие приходите се усилиха с 14,4 % поредно [спрямо третото тримесечие], подкрепени от продължаващия мощен растеж на нашата водеща в промишлеността 3-нанометрова технология ", изясняват от TSMC в отчета си за приходите за четвъртото тримесечие, представени от CNBC.

Сред най-големите клиенти на TSMC са Apple и Nvidia, компанията създава най-модерните процесори, които се намират в iPhone на Apple.

По време на отчитането на приходите на компанията в четвъртък основният изпълнителен шеф Си Си Уей признава, че 2023 година е " предизвикателна година за международната полупроводникова промишленост " заради макроикономическите условия и цикъла на контролиране на запасите.

Производителите на чипове като Samsung Electronics и SK Hynix регистрираха отсъпление на тримесечните облаги, дължащо се на следпандемичния спад в търсенето на потребителска електроника като смарт телефони и преносими компютри. В резултат на това производителите на смарт телефони и лични компютри се сблъскаха с непотребни ресурси от чипове.

Анализаторите обаче настояват, че въпросните ресурси са на привършване и чакат търсенето на чипове да се усили.

Уей показва, че макар провокациите компанията е " добре позиционирана да улови опциите за напредък, свързани с високопроизводителните компютри и възходящата известност на генеративните приложения на изкуствения разсъдък през 2023 година “

" Очакваме 2024 година да бъде година на здравословен напредък за TSMC, подсилен от непрекъснатото мощно повишаване на нашите водещи в промишлеността тринанометрови технологии (N3), мощният интерес към петнанометровите чипове и постоянното търсене, обвързвано с изкуствения разсъдък ", споделя Уей.

TSMC чака приходите за първото тримесечие на тази година да бъдат сред 18 и 18,8 милиарда $, само че акцентира, че не престават да съществуват макроикономически спънки, които могат да повлияят на потребителските настройки и пазарното търсене.

" Силният растеж на TSMC в N3 и AI приложенията я нарежда като главен бенефициент в AI полупроводниците ", разяснява във вторник Брейди Уанг, асоцииран шеф в Counterpoint Research. N3 е най-напредналият възел на TSMC, който създава 3-нанометрови чипове.

" Нанометър " се отнася до размера на обособените транзистори в чипа. Колкото по-малък е размерът на транзистора, толкоз повече от тях могат да бъдат ситуирани на един полупроводник. По този метод по-малките нанометрични размери нормално водят до по-мощни и ефикасни чипове.

" Очакваният растеж на приложенията за лични компютри, основани на изкуствен интелект, през 2024 година акцентира основната роля на TSMC, като затвърждава преобладаващата ѝ позиция в обезпечаването на комплицирани 5-нанометрови и 3-нанометрови технологии ", споделя в умозаключение Уанг.

TSMC възнамерява да стартира всеобщо произвеждане на 2-нанометрови чипове до 2025.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР