Най-големите модни компании отбелязват бавен напредък в изпълнението на обещанията

...
Най-големите модни компании отбелязват бавен напредък в изпълнението на обещанията
Коментари Харесай

Какво пише в доклада

Най-големите фешън компании означават муден прогрес в осъществяването на обещанията за възстановяване на своето влияние върху околната и обществената среда, се споделя в критикуващ устойчивостта отчет.

Индексът за резистентност на списание Business of Fashion - първият, който предлага директни съпоставения сред водещите компании в сектора, открива, че те постоянно са надалеч от амбициозната си изразителност да станат зелени.

В отчета, формиран от група специалисти по резистентност от целия свят, се споделя: " Времето изтича и елементарното заявяване на упоритост за смяна към този момент не е задоволително ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Зеленото е на мода, само че то не е просто мода, а живот. Животът...

Той подрежда най-големите 15 фешън компании в шест области: бистрота, излъчвания, вода и химикали, материали, права на служащите и боклуци. Нито една компания не е отбелязала повече от 50 от 100 вероятни, като швейцарската Richemont и американската Under Armour са се справили най-зле с резултати единствено 14 и 9. Най-добре са се показали френските първокласни марки и, които означават надлежно 49 и 47.

" Много от най-големите фешън компании към момента не знаят или не разкриват от кое място идват продуктите им и колкото по-надолу по веригата за доставки отиваме, толкоз по-непрозрачни стават нещата ", се споделя в отчета. Посочва се, че " това дава опция за употреба и нарушавания на човешките права и основава компликации при измерването на въздействието на промишлеността върху околната среда "

Проучване от 2019 година на Алианса на Организация на обединените нации за устойчива мода открива, че модата е вторият по величина консуматор на вода и дава отговор за 8 до 10% от световните излъчвания на - „ повече от всички интернационалните полети и морски мореплаване взети дружно “.

Новият показател за резистентност сочи, че доста компании имат цели за понижаване на излъчванията, само че малко - информация за това по какъв начин се оправят. Три компании – Richemont, Under Armour и въобще не са сложили цели за излъчвания, се споделя в известието. Установено е, че по-малко от половината имат ясни цели за понижаване на потреблението на вода и, а единствено 4 имат лимитирана във времето цел да заменят полиестера на маслена основа - най-често употребяваната тъкан в света, с рециклирани други възможности.

Най-лошите резултати са по въпроса за отпадъците, като отчетът се базира на скорошно изследване на Фондация „ Елън Макартур “, съгласно което 40 милиона тона текстил се изпращат до депа или изгарят всяка година.

„ Компаниите приказват повече за циркулярността, в сравнение с я одобряват “, се споделя в отчета.

Резултатите за правата на служащите също са мрачни. Анания Батачарджи от Азиатския алианс за обезпечаване на заплати споделя: " Без значение какъв брой комитети са основани във фабриките, те просто не работят. Ангажиментите за прехрана са безсмислени, в случай че изкупните цени не покриват разноските за прехрана на живот ".

" Устойчивостта на околната среда е по-важна от която и да е марка, снабдител или търговец на дребно. Всички ние би трябвало да работим дружно ", написа различен от създателите - Едвин Ке от онконгския проучвателен институт за текстил и облекло, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР