Най-големите изгубени съкровища на света – нищо не завладява въображението

...
Най-големите изгубени съкровища на света – нищо не завладява въображението
Коментари Харесай

Най-големите изгубени съкровища на света – Топ 10 класация

Най-големите изгубени съкровища на света – нищо не превзема въображението ни повече от очарованието да намерим богатство. Всички сме слушали за изчезнали или заровени съкровища, които доста хора не престават да търсят и до през днешния ден. Човек би могъл неотложно да стане прочут и състоятелен, в случай че откри даже едно от съкровищата, изброени по-долу. В тази публикация преглеждаме нашия лист с едни от най-големите изгубени съкровища на света!

10. Съкровището на Лима

Съкровището на Лима се състои от злато, сребро и бижута, които се правят оценка на към 208 милиона $ в наши пари. Според информацията, която има, съкровището се състои от:

113 златни религиозни скулптури, като една е в натурален размер на Дева Мария; 200 сандъка с бижута; 273 меча с дръжки с бижута; 1000 диаманта; корони от злато; 150 чаши; и стотици златни и сребърни кюлчета.

През 1820 година в южноамериканските колонии имало огромни безредици. Испанската колония Лима не била пощадена от протестите и вълненията. Вицекралят на Лима решил да реалокира златото и полезностите на Лима в Мексико на борда на кораба „ Mary Dear “, с цел да бъде съхранено по-добре.

Въпреки това, до момента в който плавали към Мексико, екипажът на „ Mary Dear “, командван от Уилям Томпсън, решил да резервира съкровището за себе си. Те умъртвили всички испански пазачи и свещеници, съпътстващи съкровището. Твърди се, че са заровили съкровището на остров Кокос край крайбрежията на Коста Рика.

Томпсън и най-приближеният му другар Джеймс Александър Форбс по-късно били пленени и доведени до остров Кокос, с цел да върнат съкровището на Короната. Вместо да намерят съкровището, Томпсън и Форбс избягали, като нито един от двамата и съкровището в никакъв случай повече не са били виждани.

9. Златната мина на изгубения холандец

Може би най-популярната история за изгубени съкровища в Северна Америка е тази за златната мина на изгубения холандец. Планината на Суеверието , намираща се наоколо до Финикс, Аризона е хипотетичното място за това изгубено богатство.

През 1840 година северномексиканската фамилия Пералта разкрила богата златна мина в Планините на суеверието. Тяхната последна експедиция за изкарване на златото в Мексико се случила през 1848 година. Според легендата тази експедиция била атакувана от апачите и всички от семейството били избити като се изключи двама души от семейството Пералта, които съумели да избягат в Мексико. Районът, в който е станало избиването на хората от експедицията, е прочут като Земите на Клането.

Много малко хора са знаели точното местоположение на златната мина, броят на служащите в нея е бил стеснен. Много карти са оживели през годините, единствено с цел да бъдат изгубени вечно. Хората, които твърдели, че са разкрили местонахождението на мината на Пералта, не могли да се върнат оттова или пък някакво злощастие им се случвало, преди да стигнат до именитата мина.

Легендата за златната мина на изгубения холандец споделя, че немският преселник на име Якоб Валцер разкрил фамозната мина на Пералта. Валцер и неговият сътрудник Якоб Вайзер работили крепко в мината и съумели да скрият част от златото някъде в Планината на суеверието.

Вайзер бил погубен, най-вероятно от апачи или от самия Валцер. Валцер се преместил във Финикс заради влошеното си здраве и починал през 1891 година. Той описал местонахождението на мината на собствен комшия, който се грижил за него до гибелта му. Но никой не съумял да открие златната мина на изгубения холандец.

8. Бижутата на ирландската корона

Макар да не е най-ценното от съкровищата в този лист, по този начин наречените бижута на ирландската корона изчезнали по един от най-интересните способи. Те са били държани от Ордена на Свети Патрик. Те са били били откраднати от замъка Дъблин тъкмо под носа на шефа на оръжейната в Олстър, доста служители на реда и бойци на 6 юли 1907 година

Днес те се правят оценка на над 20 милиона $. Като няма никаква диря от тях и до ден сегашен.

7. Съкровището на крал Джон – най-големите изгубени съкровища на света

Историята за изгубеното богатство на крал Джон Безземни идва от модерни писатели. Kpaл Джoн Бeззeмни бил cтpacтeн любитeл нa cъбиpaнeтo нa бижyтa и злaтни пpeдмeти. Казват, че през 1216 година непопулярният цар пътувал, когато се разболял. Той решил да поеме по безвредните пътища до у дома и да изпрати движимостите си през Уош. Това място било проходимо единствено по време на отлив.

Хората му и благосъстоянието, с което пътувал, не съумели да преминат в точния момент, с цел да избегнат прилива. Всички те потънали в блaтaтa нa Cътън Бpидж, като ĸapeтитe c бoгaтcтвaтa нa ĸpaля зaвинaги пoтънали тaм. Изгубеното богатство и бижута в никакъв случай повече не са били виждани.

6. Бижутата на Романови

Романови  е управляваща династия, съветски болярски жанр и фамилия на руските царе в Царство Русия от 1613 година и руските императори от 1721 година в Руската империя. По-късно и на полските крале, великите князе на Литва и Финландия, херцозите на Олденбург и Шлезвиг-Холщайн-Готорп и великите господари на Малтийския медал. Основател на династията е Михаил Романов.

Романови са последното царско семейство на Руската империя. Те били свалени от власт по време на Руската революция и в последна сметка били убити, чак до дребния им наследник Алексей. Повечето от техните притежания били конфискувани, разказани в каталози и сложени на безвредно място. Толкова безвредно, че част от тях в никакъв случай повече не са били забелязани.

Обаче Романови обезверено се опитвали да скрият полезностите си до деня на изтезанията си. Те несъмнено са съумели да скрият огромна част от тях, като никой не знае къде са скрили останалото благосъстояние.

5. Яйцата на Фаберже – най-големите изгубени съкровища на света

Яйце на Фаберже  се назовава всяко едно от 68-те бижутерийни произведения, с формата на яйце, направени от Петер Карл Фаберже за съветските царе и някои частни колекционери, в интервала 1885 – 1917 година Най-известни са 54 от яйцата, наричани „ императорски “, които са направени по поръчка на цар Александър III и Николай II като великденски подарък за техните съпруги и майка, като 52 от тях са показани като великденски яйца.

И отново ще кажем нещо за Романови, които отново ще се появят в този лист. Романови обичали Фаберже и всяка година купували от него две огромни яйца. Осем от общо 50 обаче липсват.

Някои императорски яйца на Фаберже се продават за към 9 милиона $. Изгубените яйца на Фаберже най-вероятно ще се продадат за още повече пари. Това значи, че единствено едно от тези изчезнали яйца може да направи някой човек доста много богат.

4. Съкровището на “Флор де ла Мар ” – най-големите изгубени съкровища на света

Корабът “Флор де ла Мар ” бил 400-тонен португалски карака (голям търговски или боен ветроходен тримачтов транспортен съд, употребен през 16 и 17 век). Той потопен при стихия на 20 ноември 1511 година в пролива Малака с едно от най-големите потънали съкровища в морската история.

В товарът му се съхранявали плячкосани съкровища от двореца на султана на Малака. Повечето потънали съкровища звучат малко като легенда, само че това е изцяло същинска история. Съкровището на борда на корабът “Флор де ла Мар ” е добре разказано и документирано преди този момент. Корабът и неговият товар към момента не са открити.

Днешната стойност на потъналото богатство се прави оценка на към 2,9 милиарда $!

3. Гробницата на Чингис хан

Чингиз хан е първият и най-легендарен държател на Монголската империя. Мястото на неговия гроб и до през днешния ден остава мистерия. След като умрял през 1227 година, той бил заровен в скрита гробница, за която доста малко хора са знаели още тогава.

Легендата споделя, че бойци са убивали хората, които са издигнали гробницата и са погребали императора, тъй че местоположението му да остане в загадка. Въпреки че не е доста несъмнено, откривателите имат вяра, че в гробницата му има голямо по мярка и стойност благосъстояние, ограбено по време на великите му походи.

2. Езерото Топлиц и Нацисткото богатство

През 1945 година група нацисти поискали превоз от локалните поданици в австрийските Алпи. Местните ги завели до езерото и ги видели да изхвърлят тежки сандъци във водата. Предполага се, че нацистите са пълнили сандъците с подправени банкноти на стойност над 100 милиона $. Съществуват и клюки, че сандъците съдържали ограбено злато и информация за швейцарски банкови сметки на активи, конфискувани от еврейските жертви.

На пръв взор наподобява, че някой елементарно може да откри сандъци в езерото. Долната половина на езерото обаче не съдържа О2. Има и много трудности над това равнище, което прави доста мъчно и рисково за водолазите да търсят съкровището.

Някъде даже се загатва, че сандъците съдържат към 28 тона злато. Представете си каква сума пари бихте получили, в случай че намерите това богатство.

1. Кехлибарената стая – най-големите изгубени съкровища на света

Кехлибарената стая е, или е била, тъкмо това, което звучи, само че и доста повече. Строителството стартира през 1701 година като стая за кралица Софи Шарлот, брачна половинка на Фридрих I, първият крал на Прусия. Представлявала стая, изцяло облицована с кехлибарени панели, украсени със скъпоценни и полускъпоценни бижута. Според записите, размерът е бил към 20 кв. метра, а в следствие се уголемява до 55 метра до 1763 година.

През 1716 година Фридрих Уилям I от Прусия дава Кехлибарената стая на Петър Велики от Русия. Жест за затвърдяване на съюза сред Прусия и Русия против Швеция. През 1942 година нацистка Германия разграбва съкровището от Ленинград по време на интервенция „ Барбароса “. Те го имали за няколко години и по-късно изчезнало безследно.

Понякога считано за Осмото знамение на света, Кехлибарената стая се прави оценка на над 500 милиона $.

#Бонус – Изчезналото богатство на тамплиерите

Beлиĸaтa oдиceя нa тaмплиepитe пpoдължaвa пoчти двe cтoлeтия. Tяxнaтa иcтopия, ĸaĸтo в пepиoдa нa paзцвeт, тaĸa и в пepиoдa нa yпaдъĸ, e чacт oт злaтния вeĸ нa фeoдaлизмa, eпoxaтa нa Kpъcтoнocнитe пoxoди и Цъpĸoвнитe cъбopи.

Taмплиepитe пocтигнaли мoгъщecтвo нa двa ĸoнтинeнтa, ĸaĸвoтo ниĸoгa и ниĸoй peлигиoзeн opдeн cлeд тяx нямaло дa пocтигнe. Toвa мoгъщecтвo, ĸoeтo в ĸpaйнa cмeтĸa щe пpичини тяxнaтa гибeл, ce зapaждa в Aзия, a cлeд тoвa ce paзпpocтиpa и в Eвpoпa; oт вoeннaтa cфepa тaзи мoщ cĸopo e пpeнeceнa и в cфepитe нa пoлитиĸaтa и финaнcитe.

Cчитa ce, чe Opдeнът нa pицapитe тaмплиepи e нaтpyпaл нeвepoятни cъĸpoвищa и peлиĸви пo вpeмe нa cъщecтвyвaнeтo cи, вĸлючитeлнo Cвeтият гpaaл. Bcичĸи тeзи бoгaтcтвa ca изчeзнaли cлeд paзпaдaнeтo нa Opдeнa, като ce cмятa, чe cтoйнocттa им e oгpoмнa, нe пoдлeжaщa нa oцeнявaнe.

10 мистерии на античните цивилизации – топ 10 ранглиста

10 мистерии на античните цивилизации – aрхеологията разкрива доста секрети от античния свят. Но Земята има неприятния табиет да ерозира предишното, което затруднява събирането на историята на нашите предшественици. През последните няколко века открихме римски артефакти в Америка. Открихме древногръцки градове тук-там, считани за извънредно затънтени (от позиция на Древна Гърция). Озадачени сме…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР