Най-бързото и ефикасно спасение за фирмите от високите цени на

...
Най-бързото и ефикасно спасение за фирмите от високите цени на
Коментари Харесай

Облекченията за ВЕИ: Депутатите можело да вършат и полезни неща

Най-бързото и ефикасно избавление за компаниите от високите цени на тока е да стартират сами да си го създават - със слънчеви панели на покривите на офисите, складовете, цеховете или терените си. Цената на слънчевия ток от такива съоръжения е три-четири пъти по-ниска от тази на борсата, а след изплащането на вложенията, което става на третата или четвъртата година, силата е безвъзмездна.

Заради това ползата към фотоволтаиците в последно време е голям - хиляди компании се чудят по какъв начин да си инсталират такива. Но приключените планове са малко - няколко десетки на година. Големият ров, който спъва енергийната самостоятелност, е бюрокрацията. Има куп процедури и институции, през които би трябвало да се мине, с цел да се инсталират панели на покривите.

По една или друга причина през последните години страната не откри за нужно да облекчи режимите и да подтиква вложенията. За два месеца - от март до май, обаче депутатите от " Продължаваме промяната " и ръководещото болшинство съумяха да създадат това макар острата рецензия на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " и обвиняванията в лобизъм. А ускоряването на процеса за създаване на ВЕИ мощности за лични потребности ще разреши стотици планове да бъдат осъществени още в границите на годината и да се спестят милиони разноски на бизнеса. И в случай че сходна смяна беше реалност още през 2020 година,сега ценовата рецесия в енергетиката щеше да е доста по-малка.

Но щастието не е безусловно - макар множеството облекчения в процедурите и отсега нататък ще бъде нужно да се записва данъчен склад при построяването на слънчева централа за лични потребности и да се заплаща данък за създадената сила. Разликата е, че докладите към този момент няма да се вършат всеки месец, а един път годишно. Но поради обстоятелството, че става дума за 2 лв. на 1000 кВтч, напъните отново наподобяват излишно огромни.
Реклама class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР