Навръх студентския празник 8 декември 1989 г. Тодор Живков е

...
Навръх студентския празник 8 декември 1989 г. Тодор Живков е
Коментари Харесай

КУРИОЗ: Бай Тошо – първият независим депутат

Навръх студентския празник 8 декември 1989 година Тодор Живков е освободен като член на Централен комитет и благодарността към него е анулирана. На 13 декември той е изключен от Българска комунистическа партия дружно с дясната си ръка Милко Балев.

Всъщност 78-годишният по това време някогашен комунистически деспот става първият самостоятелен народен представител в България след измененията. Народното събрание гласоподава преустановяване на мандата му на 14 декември, написа „ Уикенд “.

Заедно с Тато от Народно събрание и Държавния съвет изхвърчат 10 негови придворни, измежду които Дража Вълчева, Пенчо Кубански, Начо Папазов, Владимир Бонев и акад. Ангел Балевски.

Реклама

Полковник подрежда на военачалник незабавно да унищожи досиетата

На 15 януари 1990 година берлинчани окупират и слагат под собствен надзор централата на Министерството на Държавна сигурност (Щази) в Източен Берлин, откакто над постройката стартират да се вият облаци пушек от изгорени досиетата. Държавна сигурност е мощно изплашена.

На 18 януари 1990 година началникът на Областното ръководство на МВР-ДС в Хасково полк. Красимир Саманджиев, който е награден с медал „ Народна република България ” III степен за присъединяване му във „ възродителния развой “ и става първият началник на новата Национална работа за отбрана на конституцията,  изпраща незабавна секретна депеша до ген. Семерджиев. В нея той безусловно подрежда на министъра да се унищожат досиетата, като акцентът е подложен върху заповедите и инструкциите по „ възродителния развой ”.

В края на януари 1990 година ген. Семерджиев подписва строго секретна от особена значимост заповед, с която досиетата на Държавна сигурност са прочистени скрито от обществото и опозицията малко преди началото на Кръглата маса. Целта е БКП/БСП да резервира контрола върху агентурния уред по време на прехода и да бъдат заличени компрометиращите комунистическия режим доказателства в архивите.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР