Навършват се 156 години от рождението на един от интелектуалните

...
Навършват се 156 години от рождението на един от интелектуалните
Коментари Харесай

156 г. от рождението на Пенчо Славейков

Навършват се 156 години от рождението на един от интелектуалните и поетически колоси в българската литература – Пенчо Славейков. Той е роден е на 27 април 1866 година в град Трявна, в фамилията на видния наш стихотворец и политически деятел от Възраждането – Петко Славейков. Участва в литературния кръг " Мисъл ", наред с Кръстьо Кръстев, Петко Тодоров и Пейо Яворов.

Животът му е изпълнен с доста динамичност и премеждия. Славейков се завръща в България при започване на 1898 година и през същата година става автентичен член на Българското книжовно сдружение, през днешния ден Българска академия на науките. Назначен е за преподавател в Софийската мъжка гимназия и е командирован в Народната библиотека в София. Става непосредствен асистент на доктор Кръстьо Кръстев в редактирането на сп. " Мисъл " и е в центъра на литературния кръг " Мисъл ".

Пенчо Славейков приключва стадий от образованието си в Пловдив. През 1883 година е един от водачите на ученическия ужас в Пловдивската действителна гимназия срещу неприятното преподаване на предметите, откакто учители като П. Р. Славейков, Петко Каравелов и Трайко Китанчев били сменени с " парфюмирани контета и умствено боси възпитатели ". По това време е под въздействието освен на татко си, само че и на бащиния си другар Петко Каравелов. През тези години се заражда любовта му към националното творчество. Бащата и децата записват национални приказки, песни, митове, старинни предания. Славейков съпровожда постоянно татко си в пътуванията му из разнообразни краища на България за езикови, етнографски и фолклорни изследвания, учи от първоизвора изкуството и езика на народа. През януари 1884 година заспива върху заледената река Марица и заболява тежко. Въпреки продължителното лекуване в Пловдив, София, Лайпциг, Берлин, Париж, за цялостен живот остават провали – затруднено е напредването му (движи се с бастун), написа с старания и приказва мъчно.

Много значим аспект от неговия витален и нравствен път е любовта му с поетесата Мара Белчева, вдовица на умрял български министър. С нея той свързва живота си през 1903 година, само че среща неодобрението на цар Фердинанд и дворцовите среди. Заедно превеждат " Тъй рече Заратустра " от Ницше. Години наред те работят взаимно и върху неговата поема " Кървава ария ".

Пенчо Славейков е поддиректор (1901 – 1909) и шеф (1909 – 1911) на Народната библиотека, шеф на Народния спектакъл (1908 – 1909). През септември 1908 година подхваща с театъра турне из Македония, което в Битоля, Прилеп и други селища се трансформира в културна и социална манифестация, чийто подстрекател е поетът-директор. За късия си престой в Народния спектакъл Славейков се демонстрира като деятелен, високоерудиран и надарен началник и режисьор. Бранейки независимостта на театъра от некомпетентни вмешателства, влиза в спор с министъра на просвещението Никола Мушанов и напуща.

През 1909 година е командирован в Москва за присъединяване в честването на 100-годишнината от рождението на Николай Гогол. Заедно с проф. Васил Златарски прибира в България костите на Марин Дринов и библиотеката му.

През май 1912 година той още веднъж е на път – през Флоренция, към Енгандините, към планината, търсейки лек за тялото и душата. В края на месеца идва в дребното курортното градче Брунате, ситуирано сред езерото Лаго ди Комо и град Комо (Италия), където на 10 юни умира.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР