Навални и Анастасия - два от най-интересните документални филми, посветени

...
Навални и Анастасия - два от най-интересните документални филми, посветени
Коментари Харесай

Навални и Анастасия: Трагедията на руските опозиционери от тормоза на Путин стигна до Оскарите

" Навални " и " Анастасия " - два от най-интересните документални филми, отдадени на съветската съпротива - са включени в късата листа на номинациите за " Оскар " през 2023 година

Продукциите наблюдават издевателството от страна на режима в Кремъл против Алексей Навални и Анастасия Шевченко от организацията на Михаил Ходорковски " Отворена Русия ".

Шевченко е задържана поради своята опозиционна активност, а до момента в който службите отхвърлят да я пуснат на независимост, 17-годишната ѝ щерка тежко болна щерка Алина умира в реанимация.

" Навални " (който може да се гледа в HBO Max) споделя историята на отравянето с новичок на фамозния съветски опозиционен водач през лятото на 2020 година, сложното му възобновяване след интернационалния скандал и самоволното му завръщане в Русия, където незабавно беше вкаран в пандиза.

46-годишният политик беше наказан първо на 2,5 година отнемане от независимост по скърпен развой, само че ефикасната му присъда беше увеличена с още над 9 години по още по-абсурдни обвинявания " шикалкавене ".

Докато Навални към момента е на независимост и се възвръща от отравянето в Германия, той и екипът му във Фонда за битка с корупцията не престават да проверяват безобразните обири на обществени средства от Владимир Путин и висши държавни чиновници.

Във кино лентата взе участие и Христо Грозев (Bellingcat), който оказва помощ на Навални в разкриването на връзката сред съветските служби и опита за ликвидиране на опозиционния водач. Заснет е и моментът, в който Алексей Навални беседва по телефона с един от сътрудниците, директно взели участие в интервенцията по отравянето му.

Ако историята на Навални към този момент е международно известна, то ориста на Анастасия Шевченко е не по-слабо удостоверение за брутална показна разпра с политически съперници в Русия.

Шевченко е упрекната за това, че взе участие в организация, която съставлява " опасност за сигурността на съветската страна ".

Тя е първият човек в Русия, против който е заведено наказателно дело за съпричастност към " нежелателна организация " - " Отворена Русия " на Михаил Ходорковски. През 2018 година става част от предизборния щаб на Ксения Собчак.

Анастасия е майка на три деца, които отглежда сама. По-голямата ѝ щерка Алина е с тежки увреждания - при раждането настъпват затруднения, които оставят детето за цялостен живот с хронични провали на централната нервна система, детска церебрална парализа и други проблеми.

На 21 януари 2019 година Шевченко е задържана по време на акция против деятели на сдружението. Поставена е под домакински арест, само че единствено 10 дни по-късно положението на Алина се утежнява поради заболяване от бронхит - майката няма опция да съобщи в точния момент медикаментите ѝ.

Момичето е вкарано в реанимация, а когато Анастасия упорства да я пуснат при нея, следователите отхвърлят да облекчат мярката ѝ за неотклонение.

Адвокатите на Шевченко съумяват да обезпечат право да посети болничното заведение за три дни едвам в късните часове на 30 януари. Но сърцето на Алина не устоя и тя губи живота си още на идващия ден, без да се върне в схващане.

Разрешават на Шевченко да участва на погребението на своето дете единствено под изискване, че няма да поддържа връзка с никого от присъстващите родственици.

Процесът против нея се точи две години, като по време на домашния ѝ арест се разкрива, че службите за сигурност са инсталирали видеокамера в спалнята ѝ.

През 2021 година я афишират за отговорна и я осъждат на условна присъда. Дори след края на процеса фамилията ѝ се бои, че службите за сигурност не престават да ги наблюдават.

Малко след началото на войната в Украйна, през август 2022 година тя оповестява, че е съумяла да избяга от Русия дружно с двете си деца и е потърсила леговище в Литва. Ако се завърне назад в Русия, я грози 3 години затвор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР