Научно-изследователският институт по проблемите на биологичната сигурност към Министерството на

...
Научно-изследователският институт по проблемите на биологичната сигурност към Министерството на
Коментари Харесай

За казахстанската ваксина срещу COVID-19

Научно-изследователският институт по проблемите на биологичната сигурност към Министерството на образованието и науката на Република Казахстан (по-нататък в текста - НИИПБС) създаде казахстанска инактивирана ваксина QazCovid-in против COVID-19 (търговско название: QazVac).

На 22 април т. година в границите на осъществяване на поръчението на президента на Казахстан К.Токаев „ За създаване на национална ваксина против коронавирусната зараза “ бе направена първа партида от казахстанска ваксина QazVac, създадена въз основата на НИИПБС.

Първата фаза на клиничните изпитвания завърши на 3 април 2021 година, втората – на 17 април 2021 година Третата фаза на клиничните изследвания на имунизацията се прави върху 3 хиляди доброволци от мъжки и женски пол на възраст 18-50 години в три медицински центъра в страната, 50% от третата фаза на клиничните изследвания завърши на 15 април 2021 година (100 % ще завърши на 9 юли 2021 г.). Предварителните резултати са позитивни, нежелани реакции не са маркирани.

От 27 април 2021 година в Казахстан стартира имунизацията на популацията на Казахстан с казахстанска ваксина QazVac.

Технологията за създаване на имунизацията е предпазена с патент. За приемане на интернационален патент на 12 април 2021 година НИИПБС подава заявление посредством Републиканско държавно дружество „ Национален институт за интелектуална благосъстоятелност “ към Министерството на правораздаването на Република Казахстан.

На 20 април 2021 година е получено удостоверение от Световната организация за интелектуална благосъстоятелност за приемане на заявление за приемане на интернационален патент №РСТ/KZ2021/000007.

В края на май т.г. президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев организира среща посредством видеоконферентна връзка с генералния шеф на Световната здравна организация Гебрейесус, и описа за предварителните резултати от клиничните изпитвания на казахстанската ваксина QazVac, нивото на успеваемост на която е 96%. В сегашно време съответните органи на Казахстан подхващат нужни дейности за приемане на утвърждение на казахстанската ваксина от страна на СЗО.

Правителството на Казахстан разисква опция за даване на ваксина QazVac под формата на филантропична помощ за 10 страни в общо количество 50 хиляди дози (по 5 хиляди дози за всяка държава). Единствено изискване е краткотрайна регистрация на казахстанската ваксина в страната, в която ще се изпраща, за последващата ѝ доставка към този момент против възнаграждение.

Интерес към потребление на казахстанска максина демонстрират Киргизстан и Пакистан, които скоро ще я получат като филантропична помощ. Също по този начин фармацевтични компании от Швейцария демонстрират интерес и ревизират благоприятни условия за вписване на казахстанска ваксина в Швейцария.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР