Националният омбудсман Мая Манолова изравнява рейтинг с президента Румен Радев. От

...
Националният омбудсман Мая Манолова изравнява рейтинг с президента Румен Радев. От
Коментари Харесай

Тренд: Омбудсманът Мая Манолова догони по рейтинг президента

Националният омбудсман Мая Манолова изравнява рейтинг с президента Румен Радев. От всички членове на Министерския съвет Бойко Борисов събира най-вече позитивни оценки за работата си. Министрите отличници са Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова. 

Това демонстрират резултатите от изследване на проучвателен център “Тренд ” по поръчка на 24 часа за настройките на българите към главните партии и институции. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е извършено измежду 1004 пълнолетни български жители по метода “лице в лице ”. Теренът на изследването е сбъднат сред 1 и 8 февруари 2018 г. 

Положителните оценки за президента (63%) и омбудсмана (62%) са практически изравнени. Веднага след тях се подрежда Българската православна черква, като над половината от българските граждани (51%) дават позитивна оценка за работата ѝ. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се употребяват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции. 

В дъното на класацията измежду министрите са Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов, само че това се дължи най-много на ниската им известност, а не толкоз на негативните оценки за тяхната работа.

В таблицата съзнателно не сме посочили оценката за работата на министъра на превоза Ивайло Московски, защото по време на терена се случи драматичен случай, който може да се е отразил върху обществените настройки, изясняват от Тренд. 

Истанбулската спогодба се трансформира абсолютно в централна тематика на политическия и публичен дебат в последния един месец. Въпреки това единствено половината от запитаните заявяват, че са осведомени с документа. Логично най-запознати са хората с висше обучение, като две трети от тях настояват, че са запознати. Приблизително на две равни елементи са разграничени отговорите дали наблюдават (46%), или не наблюдават (47%) дебатите към Истанбулската спогодба.

Тук още веднъж се вижда динамичност в демографските разбивки, като ясно проличава, че максимален дял от висшистите наблюдават дебатите към конвенцията, а минимален интерес провокира тя измежду най-младите, които са на възраст сред 18 и 29 година



Само 16% от всички български жители поддържат приемането на Истанбулската спогодба, а 46% са на обратното мнение. Няма динамичност в демографската разбивка по пол, което приказва, че дамите не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права.

Единствено измежду последователите на ГЕРБ мнението за конвенцията е разграничено на две равни елементи заради ясно заетата позиция от страна на партията по отношение на документа. Правим уточнението, че теренът на изследването беше завършил, преди министър-председателят да разгласи, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание. 

Няма сериозна динамичност и в електоралните настройки спрямо проучванията ни през декември и януари. ГЕРБ резервира първата си позиция с преднина от към 2,5% от всички запитани пред своя главен конкурент Българска социалистическа партия. След тях се подреждат Движение за права и свободи (6,4%) и “Обединени патриоти ” (5,2%). 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР