Националната комисия по ядрена безопасност на Мексико издаде лиценз да

...
Националната комисия по ядрена безопасност на Мексико издаде лиценз да
Коментари Харесай

Мексико удължи с 30 години живота на единствената си АЕЦ

Националната комисия по нуклеарна сигурност на Мексико издаде лиценз да удължение на употребата на втори енергоблок на АЕЦ „ Лагуна Верде “ с 30 години - до 2055 година. „ Лагуна Верде “ е единствената атомна централа в Мексико и има два енергоблока. Те са с реактори на кипяща вода с електрическа мощ от по 775 мегавата, създадени от General Electric. Първи енергоблок на централата стартира работа през 1989 година, а втори – година по- късно.

Електроенергията от централата е единствено 3-4% от енергийния микс на Мексико, като най- огромният енергиен източник в страната остава природният газ, който заема дял от 63%. В страната от дълго време се дискутира тематиката за увеличение на атомната сила, само че без да се поемат политически задължения.

През 2019 година бе препоръчано създаване на два огромни реактора в Лагуна Верде и още два на площадка на Тихоокеанското крайбрежие на страната. Неотдавна министерството на енергетиката уточни в собствен отчет, че такава вероятност е допустима, само че без да показва съответни стъпки за реализация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР