Националната галерия организира мащабна изложба, посветена на изкуството на изтъкнатия

...
Националната галерия организира мащабна изложба, посветена на изкуството на изтъкнатия
Коментари Харесай

Националната галерия представя Жорж Папазов

Националната изложба провежда огромна галерия, отдадена на изкуството на изтъкнатия български художник Жорж Папазов (1894-1972), чийто креативен път го води от Ямбол до Париж.
Жорж Папазов: Форми, откъсващи се от земята 1934 ©Национална изложба
Изложбата отбелязва 50-годишнината от гибелта му и ще бъде показана в залите на Двореца от 8 ноември 2022 до 26 февруари 2023.

Кураторът на плана е доктор Мария Василева, която е и създател на нов азбучник, в който са включени непознати творби и незнайни обстоятелства от творчеството на Жорж Папазов. Изследването слага художника в подтекста на най-актуалните течения в международното изкуство от първата половина на ХХ-ти век и наблюдава дейното му присъединяване в тях, както и ролята, която има за одобряването им.

През своето изкуство и професионална орис Жорж Папазов свързва художествените подиуми на София, Загреб, Прага, Мюнхен, Берлин, Женева, Стокхолм и Ню Йорк.
Жорж Папазов: Пейзаж от Дордон II.1931 ©Национална галерияjpg
" Жорж Папазов е характерен образец за универсалните придвижвания от първите десетилетия на ХХ-ти век, когато границите са конвенционалност и изкуството е мощен сплотяващ инструмент. Неговото творчество и през днешния ден свързва няколко страни и продължава многоезичния разговор за същинските полезности ", отбелязва Мария Василева.

В изложбата ще бъдат показани творби на художника от фонда на Националната изложба, на Пти Пале – Женева, на ХГ Ямбол, от сбирката на Георги Василев, от други частни и обществени сбирки в чужбина. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР