Националната банка на Зимбабве съобщи, че започва да продава златни

...
Националната банка на Зимбабве съобщи, че започва да продава златни
Коментари Харесай

Националната банка на Зимбабве продава златни монети в борба с инфлацията

Националната банка на Зимбабве заяви, че стартира да продава златни монети, които може да се употребяват като законно платежно средство, заяви Асошиейтед прес.

Целта на тази мярка е да бъде укротена инфлацията и да бъде нараснало доверието към националната валута на страната.

Хората в Зимбабве не разчитат прекалено много на нея, откогато спестяванията им бяха безусловно заличени по време на хиперинфлацията през 2008 година, отбелязва АП.

Тя доближи тогава до пет милиарда % на годишна база, по оценки на Международния валутен фонд (МВФ).

Местната валута е толкоз непопулярна, че доста търговци на дребно въобще не я одобряват за разплащане. Поради това доста поданици на Зимбабве избират да държат спестяванията с в щатски долари, които купуват най-вече на черния пазар.

Сега управляващите в африканската страна се пробват да пренасочат спестяванията на хората от долари в злато. Централната банка в Хараре разпредели 2000 златни монети измежду комерсиалните банка в страната, от които жители и компании ще могат да ги купуват. Те ще могат да заплатят за тях в локалната или в задгранична валута.

Хората ще имат право да разменят монетите за пари в брой, не по-рано от 180 дни, откакто са ги купили, показва вестник Стандарт. Те ще могат да ги употребяват и като залог, с цел да получат заем.

Всяка монета тежи една тройунция злато (около 31 грама) и е с непорочност на метала от 22 карата. По време на стартирането им на пазара всяка от тези монети струваше по 1824 щатски $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР