Настоящото интервю представя част подготвената Програма за управление на Община

...
Настоящото интервю представя част подготвената Програма за управление на Община
Коментари Харесай

ИНТЕРВЮ с кандидат-кмета Иван Папазов: Край на схемите в Пазарджик, ще работя за качествен живот на всички

Настоящото изявление показва част квалифицираната Програма за ръководство на Община Пазарджик за интервала 2023-2027 година на Иван Папазов, претендент за кмет, подсилен от Политическа партия „ Земеделски съюз Александър Стамболийски “. Бизнесменът, който е един от най-големите месопроизводители в района, е жертва на жесток рекет под погледа на Министерството на земеделието и храните и БАБХ около невижданото изтребване на 13 000 свине в неговата свинеферма в с. Априлци, за което Narod.bg направи серия изявления.

Сега ви представяме главните цели, които са заложени в програмата на Иван Папазов като кмет на община Пазарджик:

– Качествено обучение, обществени действия, просвета, спорт и основаването на юношески парламент

– Здравеопазване, поддръжка за младите фамилии, грижа за пенсионерите

 – Smart City ” – екологична и новаторска община с разрастващи се инфраструктури

– Стимулиране на търговията, локалния бизнес, земеделието и производството

– Европейска политика и евроинтеграция

Следва изявлението:

– Г-н Папазов, инфраструктурата, благоустройството и публичният ред и сигурност са част от тематиките, които мощно вълнуват жителите на община Пазарджик. Как ще решите тези въпроси?

– Всеки един от нас е осведомен с проблема за Околовръстния път, както и в какво положение се намират изобщо пътищата в региона… Този проблем би трябвало да бъде решен и той е на дневен ред в моята стратегия. Малките обитаеми места страдат от липса на превоз и общината би трябвало интензивно да се включи в разрешаването на тази драма.

По отношение на публичния ред и сигурността наложително е да бъдат инсталирани качествено осветяване и видеонаблюдение на територията на общината. Друг мой приоритет е облагородяване на кварталите с дейното присъединяване на жителите, които ще имат цялостното подпомагане на кметството при всяка своя самодейност.

Реконструкция на зеленчуковия пазар и нов битак- това са неща, от които доста пазарджиклии се вълнуват. Когато има къде да оферират своите артикули локалните производители, те ще създават, по тази причина считам, че е време да бъде основан особено за задачата Фермерски пазар.

Задължително ще се направи вайбър група, на която да бъдат съобщавани събитията, значими за града и района, като в същото време в нея да се подават сигнали от всяко едно естество, изключително за корупция измежду администрацията.

– Образованието е една от настоящите тематики пред България изобщо. Каква е вашата визия за района?

– Образованието е неизменима част от културата и наследството, което оставяме след себе си. Считам, че в общината имаме доста качествени учители, които способстват това завещание да се запази. Всеки един преподавател в град Пазарджик дава максимума от себе си, с цел да работи в интерес на образованието и нашите деца. Изнесените уроци биха могли да бъдат в плюс за обществото, взаимната работа с другите културни институции също са в помощ, само че преди всичко е учебното заведение, където би трябвало да стартира всичко.

Насърчаването за проучване на непознати езици е концепция, която не трябва да бъде пренебрегната, тъй като ударното нахлуване на технологиите и всеобщата дигитализацията изискват високо равнище на просветеност. Знанието на непознати езици е освен нужда, то е причина децата ни да са готови за пазара на труда, с цел да бъдат конкурентноспособни.

Предложенията ни ще бъдат свързани и с откриването на клубове по ползи за децата от предучилищното обучение до довеждане докрай на гимназия.

Организиране на кариерни конгреси, съдействие сред учебните заведения и Бюрото по труда и включването на учебните заведения в по-голям планове, са единствено част от нашите цели.

Важно е да бъде усъвършенствана общинската материална база съобразено това какъв брой деца има в даден квартал, с цел да бъде комфортно за родителите. И не на последно място- качествена връзка сред община, инспекторат, шефове на учебни заведения и детски градини за възстановяване на равнището на образованието.

Реклама

По отношение към културата главните цели са свързани с разпространение на активността на локалните гении, образуване на литературни четения, фестивали и не на последно място осъществяване и финансиране на планове, свързани с издаването на книги.

 – Замърсяването и смепочистването са огромен проблем в Община Пазарджик. Има ли решение на тези наболели проблеми?

– Така е, да, мръсотията в града и района е голям проблем. Необходима е метаморфоза на системата за събиране и обработка на отпадъците, слагане на повече контейнери, усъвършенстване на събирането и обработка на отпадъците. Наложително е да бъдат почистени зелените площи и коритото на река Марица и създаване на заобикаляща е инфраструктура- пейки, алеи, атракциони.

Засаждане на дървета на територията на Община Пазарджик, постоянно залесяване и вярна поддръжка на зелените площи и включването на младежите в екологичната политика са единствено част от нашите цели.

– По отношение на спорта и младежките действия каква е вярната тенденция за развиване?

– На първо място безусловно всяко учебно заведение и детска градина се нуждаят от подобряването на изискванията за развиване на физическо образование и спорт. На второ място децата в неравностойно състояние би трябвало да бъдат насърчени към включване в спортните интензивности, като им се дават нужните условия.

На трето – няма по какъв начин град с толкоз спортисти да няма състезателен диспансер, наложително е. Важно е да бъде контролирана и отмерено разпределена дотацията, която се разпределя сред спортните клубове. По отношение на младежките действия прави усещане, че младите в града страдат от липса тук-там за събиране и развлечения. Създаване на клубове по ползи ще способства за това те да се включат интензивно в активност, която харесват.

– Здравеопазването е приоритет за всеки един от нас. В каква тенденция ще работите във връзка с здравните услуги?

– Здравето е най-голямата полезност. Важно е да бъдат направени акции за безвъзмездни медицински прегледи и профилактика, отнасящи се за всички възрастови групи. Необходимо е да бъде нараснала здравната просвета на ромското население посредством осъществяване на беседи. Предвижда се да бъде готова преносима аптека, която да работи в интерес на жителите на дребните и по-отдалечени обитаеми места. Разбира се, това е една доста дребна част от всичко, което би трябвало да бъде направено в региона на опазването на здравето.

– Често се приказва за европейски планове и интернационалното съдействие, само че още по-често става дума за далавери, това по какъв начин ще го преборите?

– Като европейска страна би трябвало да се стремим към реализирането на европейски планове, които биха били потребни за необятната общност. Всяка една инвестиция да е директно обвързана с това, което е заложено като План за ръководство на общината. Най-важното е прецизно да се съблюдават разпоредбите, с цел да няма обири, както при досегашното ръководство на общината.

– Туризмът е тематика, която постоянно се подценява. Притежава ли Общината капацитет за развиване и по какъв начин ще бъде разпрострат?

– В област Пазарджик съществуват 440 археологически, архитектурни, исторически и художествени монументи на културата и историята. Важно е те да бъдат разпространявани посредством рекламни материали, с цел да бъдат осведомени жителите на общината и нейните посетители с местата, които могат да бъдат посетени. И това е единствено първата стъпка.

– Не на последно място по какъв метод ще бъде усъвършенствано административното обслужване, което сега е някакъв смут?

– На първо място изцяло „ подмладяване “ на администрацията и повишение на професионалната подготовка на чиновниците. Важно е да бъде основано мобилно приложение за подаване на сигнали, за информация по отношение на градския превоз, работното време и културно-масовите събития.

– Един заключителен въпрос- по какъв начин ще задържите младежите в Община Пазарджик?

– Хората, човешкият запас е най-съществен за мен и моя екип. Необходимо е да има по-голяма досегаемост до обществените услуги за децата, възрастните, уязвимите групи. Това е обвързано с възстановяване на професионалните умения на експертите в обществената сфера посредством образования и квалификации, обмяна на опит.

Занимателни действия за децата по кварталите ще са в помощ на родителите. Но с цел да има деца, би трябвало родителите да имат сигурна и задоволително платена работа, това е главен проблем. Подпомагането на локалната стопанска система, която да бъде учредена на познания и нововъведения, е главен приоритет за нас.

Аз съм в бизнеса от над 30 години и виждам какъв брой мъчно предприятията си намират нужните експерти и служащи. Трябва да бъде помислено в тази тенденция, да се образоват фрагменти, които са квалифицирани в производството. Всеки един човек желае за фамилията си издръжка, сигурна среда, непорочност и улеснение. Вярвам, че това може да се случи в Община Пазарджик. Защото жителите не би трябвало да бягат, те би трябвало да се завръщат, а това може да се случи единствено в случай че вдигнем качеството на живот на всички наши съграждани.

За да се случи това пък ще бъде осъществен цялостен мониторинг на всяка една от посочените проблематични области от качествени експерти. Решенията на проблемите ще се взимат на база познания и опит, а не на схеми и подмолни покупко-продажби.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР