Наслаждаваме се на света около нас благодарение на петте ни

...
Наслаждаваме се на света около нас благодарение на петте ни
Коментари Харесай

Да усъвършенстваме сетивата си

Наслаждаваме се на света към нас с помощта на петте ни сетива - зрение, усет, подушване, досег и слух. Възприятията от тях понижават с възрастта самостоятелно при всеки. Можем да подобрим сетивата си, като ги упражняваме и им обръщаме внимание.

Подготвили сме няколко съвета по какъв начин да ги усъвършенстваме:

1. Зрение

Ако стоите дълго време пред компютъра, пред тв приемника или карате кола дълготрайно, може да предизвикате очна сухота. Тя е един от виновниците за замъглено виждане. Затова мигайте постоянно, по този начин ще почистите окото и ще предизвикате по-често навлажняване. Ако по този начин не овлажнявате задоволително очите си, използвайте капки.

Набавяйте си задоволително количество витамин В1 и витамин В2. Проучвания демонстрират, че хората, приемащи тези витамини, страдат по-рядко от образуването на перде на очите. В1 се съдържа в грейпфрути, манго, портокали, малини, круши, лимони и ананаси, а В2 - в киви.

Упражнявайте зрението си, като вършиме гимнастика на очите всеки ден. Най-лесния метод е да движите погледа си в ляво, в дясно, нагоре и надолу. Носете слънчеви очила, с цел да предпазите очите си от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

2. Слух

 Шум в ушите

С възрастта способността ни да чуваме доста понижава и този развой се смята за необратим. Доста нездравословно за слуха ви е да слушате мощна музика постоянно, по тази причина поддържайте естествен звук. Упражнявайте звука си, като разграничете звуците към вас, пробвайте се да чуете далечните звуци и да ги отделите от околните.

3. Обоняние

За да активизирате нови обонятелни рецептори, усещайте прелестен мирис всеки ден в продължение на няколко месеца. Ако сте пушач, имайте поради, че пушенето въздейства отрицателно върху обонянието ви. Опитвайте се да определите другите аромати, които усещате.

 Липса на усет

4. Вкус

Отключвайте повече вкусови молекули, като сдъвквате изцяло храната си. Не бързайте да я поглъщате, фокусирайте се върху това, което хапвате. Ако не се разсейвате, до момента в който ядете, и се концентрирайте единствено върху самия развой, ще увеличите вкусовите си усещания и ще изпитате по-голяма приятност от храната.

Пробвайте разнообразни усети, като поставяте храната на разнообразни места в езика си.

Когато си дадете дребна отмора от някой от усетите, рецепторите за него се обновяват. Приемайте обикновено количество сол, захар и пикантна храна. Не употребявайте доста алкохол, горещи или прекомерно студени ястия и питиета. Пийте вода, с цел да поддържате влажна устата си.

5. Допир

Ако употребявате ръкавици, до момента в който вършите нещо, кожата на ръцете ви ще се опита да почувства през бариерата, по този начин рецепторите за досег ще усилят функционалността си. Сексът също подтиква рецепторите на кожата.

Имайте поради, че някои лекарства оказват въздействие върху чувствителността на сетивата ни. Консултирайте се с лекаря си, с цел да избегнете сходни странични въздействия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР