Нашият предшественик Люси, живяла преди 3,2 милиона години, можела да

...
Нашият предшественик Люси, живяла преди 3,2 милиона години, можела да
Коментари Харесай

Люси - предшественикът ни, който можеше да ходи изправен

Нашият предходник Люси, живяла преди 3,2 милиона години, можела да стои и да върви изправена тъкмо както актуалните хора . Това разкрива нов 3D модел на мускулите й.

Откритието поддържа възходящия консенсус измежду откривателите, че австралопитеците - изчезналият тип, към който принадлежала Люси - са ходели изправени, а не с клекнало клатене като шимпанзетата.

3.2 million-year-old human ancestor 'Lucy' had massive leg muscles to stand up straight and climb trees
— Live Science (@LiveScience)
Реконструкцията на таза и мускулите на краката на хоминина също дават опция да се допусна, че тя можела да се катери по дърветата. Това значи, че типът евентуално е обитавал както в горски, по този начин и в тревни местообитания в Източна Африка преди към 3 до 4 милиона години.

„ Мускулите на Люси подсказват, че тя е била също толкоз опитна в ходенето на два крайници, колкото сме и ние, само че евентуално се се е чувствала в свои води и измежду дърветата “, споделя Ашли Уайзман, теоретичен помощник в Института за археологически проучвания Макдоналд към университета в Кеймбридж в Обединеното кралство, която е провела изследването за моделиране. „ Тя е можела дейно да обитава и на двете местообитания. “

Вкаменелостите на Луси са най-добре непокътнатите остатъци от австралопитек, откривани в миналото , като 40% от скелета й е открит в региона Хадар, Етиопия, в средата на 70-те години на предишния век. Костите й демонстрират, че била висока 1 метър и тежала сред 13 и 42 кг . С откриването й станало ясно предците ни можели да вървят изправени доста преди да развият по-големи мозъци.

Макар и меките тъкани да не се резервират във вкаменелостите, с новите технологии учените могат да основат модел на това как са изглеждали мускулите на изчезналия тип, като за задачата употребяват актуалните хора за аналог. Нашата костна конструкция и мускули дават информация за това по какъв начин може да са били наслоени мускулите на Люси върху скелета й.

Human ancestor could walk and climb trees
— Mike Jennings (@jennm3dia)
С цифрово моделиране, учените съумели да пресъздадат 36 мускула във всеки от краката на Люси.

Реконструкцията посочила, че Люси можела да изправя коленните си стави и да уголемява бедрата си по метод, сходен на актуалните хора. Благодарение на тези открития учените предположили, че типът можел да стои и да върви изправен.

Моделът разкрива също пропорциите на мазнини и мускули в краката на Люси, показвайки, че те били доста по-мускулести от тези на актуалния човек. Човешкото бедро е построено от към 50% мускули, до момента в който тези на Люси от 74% и също имало по-малко мазнини . Някои от мускулите на прасците и бедрата й заемали два пъти повече място в краката й, в сравнение с при нас.

Коленете на Люси имали по-широк обсег на придвижване по оста екстензия-флексия от човешките. Това, съчетано с мускулната й маса, кара учените да допускат, че типът можел да обитава в необятен набор от местообитания - от гъсти гори до тревисти савани. Типът на напредване на австралопитеците не е следен при нито едно модерно животно, споделила Уайзман. „ Луси евентуално е ходела и се е движела по метод, който не виждаме при нито един от типовете през днешния ден. “

Въпреки че заключенията се основават на повърхностен скелет и остава незнайно какъв брой постоянно в каква част от животите си австралопитеците заемали изправена поза, резултатите от разбора поддържат настоящия консенсус за физическите качества на Люси.

Human ancestor ‘Lucy’ could climb trees: Study
— ODDSLINK TV (@OddslinkTV)
Реконструкцията на мускулите е нов и трогателен способ за потвърждаване на това, че Люси се е движела на два крайници , сподели Фред Споър, професор и откривател в Природонаучния музей в Обединеното кралство, който не е взел участие в проучването. „ Този метод сигурно е обещаващ “, сподели той. „ Това надвишава от време на време опростените тълкувания на палеонтолозите, когато става въпрос за придвижвания и локомоторни модели на изчезнали типове. “

Мускулното моделиране към този момент е помогнало на откривателите да преценяват скоростта на вървене на Тиранозавър рекс и може да помогне при изследванията на архаичните хора. „ Като организираме подобен тип изследвания ние се стремим да разкрием спектъра от физически придвижвания, които са задвижили нашата еволюция “, сподели Уайзман.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР