Нашите елити се контролират от Русия. Тези панически думи бяха

...
Нашите елити се контролират от Русия. Тези панически думи бяха
Коментари Харесай

Думите на Саркози за Русия и Крим взривиха френската политика

Нашите елити се управляват от Русия. Тези под паника думи бяха изречени от един от френските политици, които са шокирани от изказванията на някогашния президент на страната Никола Саркози.

Все отново Саркози се осмели да каже на глас това, за което мнозина на Запад се опасяват даже да си помислят: би трябвало да сте другари с руснаците, а Крим изконно принадлежи на Русия и е време да се примирят с това.

Обикновено някогашните френски президенти наподобяват на пенсионирани звезди. Някак съществуват някъде, само че като цяло никой не се интересува къде и по какъв начин тъкмо.

Следователно можем да предположим, че Никола Саркози съумя в невъзможното: той просто накара всички да приказват за него, засенчвайки даже настоящия президент Макрон. Освен това някогашният началник на страната реализира това единствено с едно изявление, в което сподели, че би трябвало да сме другари с Русия.

„ Ние имаме потребност от руснаците и те имат потребност от нас “ – това беше заглавието на обявата във „ Фигаро “, която стана сензация. Очевидно това трябваше да бъде общоприетоо изявление за Запада, което съответства с излизането на книгата на Саркози на 22 август - по-точно втория том от неговите записки. Името на последните, апропо - " Време на борба " - не е типично за записките на някогашни президенти, само че споделя нещо за личността на създателя.

В изявлението политикът засегна редица тематики - да вземем за пример сподели, че счита вътрешния министър Жералд Дарманен за най-хубавия претендент за идващ френски президент - само че тъкмо това, което се сподели за Русия, се оказа в центъра на вниманието на всички.

Според Саркози спорът сред Русия и Украйна не може да бъде решен с оръжие, а единствено посредством " дипломация, полемики, продан на отзиви... Няма различен метод да се откри задоволително решение ". Саркози също се изрече в интерес на неутралния статут на Украйна и означи, че всички опити за връщане на Крим " са заблуда " и не могат да доведат до нищо положително, защото " по-голямата част от локалното население счита себе си за съветско ".

Според него, с цел да се затвори един път вечно въпросът - и освен с Крим, само че и с регионите на Източна Украйна - ще е належащо провеждането на референдуми под " строгия надзор на интернационалната общественост ".

Що се отнася до самата Украйна, нейната задача е „ да служи като мост сред Русия и Европа “. „ Изискването да се избира сред тях съгласно мен опонира на историята и географията на този комплициран район “, добави Саркози. Според него точно заради тази причина Украйна би трябвало да остане неутрална и да не влиза в НАТО.

Думите му провокираха цяла стихия във Франция - освен тъй като бяха изказани от някогашен държавен глава, само че и тъй като радикално опонират на позицията на сегашните управляващи. Ако Саркози беше просто частен жител, всяко негово изявление можеше елементарно да бъде отхвърлено, само че не и когато той, със своето минало и опит в политиката, в действителност слага под въпрос правилността на настоящия курс на страната и то обществено.

„ Изказването на Никола Саркози, който се изрече в интерес на неутралитета на Украйна и в интерес на провеждането на референдум, който да узакони позицията на Крим, провокира рецензии от страна на политици и специалисти, които считат думите на някогашния президент за срамни и го упрекват в продавайки се на Русия на Путин ", написа “Льо Монд ", характеризирайки реакцията, която провокира изявлението в родината на политика.

Бившият консултант на Саркози Джером Поаро дефинира представянето на шефа си като " срамно ". Евродепутатът Рафаел Глюксман изрази страдание, че това „ ясно отразява разделянето във френските елити във връзка с Русия и прави въздействието ни в Европа по-уязвимо “, до момента в който белгийският му сътрудник Ги Вергофстад разгласи, че не знае дали „ да плаче или да се смее “ на някогашния президент.

Най-ярък обаче беше „ зеленият “ народен представител Жулиен Баю, който обществено съобщи, че Саркози е направил „ ужасна неточност “ и че „ би трябвало да се счита за инфлуенсър, който работи в полза на Кремъл “.

И като цяло, както означи депутатът, „ някогашният президент не трябваше да споделя това “. Обвинителят обаче не спря дотук: „ знае се, че Саркози е платен от руснаците “, както и „ някогашният му министър председател Фийон “, и Марин Льо Пен, която „ е гласът на Кремъл “.

„ Нашите елити се управляват от Русия и това е същинска отрова за нашата народна власт “, споделя Баю. „ И аз споделям, че тези, които пазят – волно или несъзнателно – ползите на Русия, не пазят ползите на Франция “, добави евродепутатът. Странно е, че той не произнася израза " зложелател на народа ", който се появява в страната му по време на революцията от 1789 година, само че евентуално това следва.

Честно казано, Саркози в действителност е обект на няколко каузи за корупция. Преди няколко месеца той загуби обжалването и бе наказан на три години затвор, две от които условно, а третата може да излежи у дома с електронна гривна.

Но нещата, за които го упрекват, са се случили или преди да стане президент, или след края на кариерата му. И всичко, в което го упрекват, не анулира нито неговия опит, нито политическия му инстинкт.

„ Анализът на обстановката, изработен от някогашния президент на републиката, е измежду най-благоприятните за Русия. Някой като Ерик Земмур или Марин льо Пен, които имат даже по-тесни връзки с Москва от финансовите, биха могли да си разрешат сходно нещо ”, написа “Експрес ”.

Спомнете си, че приказваме за изявление с известна обява, т.е. текстът преди публикуването евентуално е бил изпратен на интервюирания за утвърждение. Разбира се, може да се допусна, че пиарите на някогашния президент са разчитали на абсурда, с цел да привлекат вниманието към личността на Саркози и да разпродадат безследно тиража на записките.

Но - защото приказваме за политика - не може да се повярва, че той не е знаел авансово какви гръмотевици и светкавици ще навлече върху главата си, или не е могъл да планува резултата от думите си. Ако задачата е била просто скандал, можеше да се избере по-малко взривоопасна тематика, само че Саркози сподели тъкмо това, което откри за добре, и напълно умишлено влезе в дискусия.

И в случай че във френските медии, отразяващи изявлението на някогашния държавен глава, доминира обвинителна нервност, то в другите страни тонът на пресата е поразително друг. “Политико ” преразказа изявлението му всъщност, “Таймс ” счита, че „ мнението на Саркози отразява възприемането на Русия от огромна част от френския хайлайф... в това число извънредно десните, като Марин Льо Пен, и извънредно левите, водени от Жан- Люк Меланшон.

Много интелектуалци към момента споделят дългогодишната френска теория, че Русия играе забележителна роля в Европа, което оказва помощ да се балансира въздействието на Съединените щати. ”

Изключение вършат африканските медии, които разискват повече казаното от Саркози за Африка (например, че казусът с френските сили в района е „ неразгадаем, тъй като това е продължаващото наличие на нашата войска в някогашните колонии “ или че военните превратът в Нигер „ сигурно ще приключи с неуспех “).

Ако се върнем към същността на речта на Саркози, излиза наяве, че той, по този начин да се каже, пое главната тежест, изричайки това, което мнозина в страната му към момента не смеят да изрекат на глас.

И с изключение на извънредно гневната, по западните стандарти, реакция на някои политици, има и още една - мълчанието. Много политици, в това число огромни, не осъдиха Саркози нито с дума, нито с намек. Може даже да не са съгласни с него за всичко, само че най-малко стартира полемика, към която ще би трябвало да се върнат. И може би напълно скоро – преди политиката на Макрон да докара Франция до следващата задънена улица.

Инфо: blitz.bg

Тагове: Франция никола саркози Русия Крим политика Еманюел Макрон
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР